Ενημερωτικό Σημείωμα Γ’ Τρίμηνο 2021

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και the προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμε-λιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την

Το παράγωγο του φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Investing.com

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Η κρίση συνεχίζεται αλλά αντιμετωπίζεται. Εκλογές στη Γερμανία, σε εξέλιξη η διαμόρφωση κυβέρνησης. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξάνει αλλά ακόμα υπολείπεται σε σχέση με τα επιθυμητά επίπεδα ανάπτυξης. Η ΕΚΤ υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο πληθωρισμό.

  • ΗΠΑ: Η οικονομία αναπτύσσεται, η κατανάλωση και οι επενδύσεις αυξάνονται και ο πληθωρισμός δεν ανησυχεί την FED. Η άνοδος της ενέργειας δεν είναι κάτι που τρομάζει τους επενδυτές οι οποίοι έχουν στραφεί προς τα εκεί μειώνοντας θέσεις στην τεχνολογία.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Αύξηση των τιμών, πληθωρισμός με χαμηλή ανάπτυξη (κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού).

  • Ευρώπη

Το τρίτο τρίμηνο είναι βελτιωμένο με τον κίνδυνο του πληθωρισμού να μην είναι τόσο ορατός(1,6% core inflation). Το σημαντικό γεγονός των τελευταίων μηνών είναι το πλήρες άνοιγμα των αγορών, η ευνοϊκή τουριστική περιόδου για τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, με το ΑΕΠ να καταγράφει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανόδου (14,3% το δεύτερο τρίμηνο).

Στα οικονομικά στοιχεία, η ανεργία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 7,6%, οι λιανικές πωλήσεις στο 3,1% και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 1,5% (από αρνητικό 0,1%). Tα μηδενικά επιτόκια ευνοούν τη λήψη στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων τα οποία όμως οι εμπορικές τράπεζες δίνουν με φειδώ, όμως η κατάσταση δανειακά είναι σαφώς καλύτερη από την αρχή του έτους. Τέλος η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε αρνητικό κλίμα αλλά ελαφρά βελτιωμένη στο -4 (από -5,3)

Euro-Stoxx -50 (YTD)

Πηγή : www.investing.com

Ελλάδα: Θετικά αποτελέσματα προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανακοινώθηκε μειωμένος κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 7,2% και την ανεργία στο 14,2%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λόγω ανοίγματος της αγοράς κατά 11,6% ενώ ο πληθωρισμός έκλεισε στο 2,2% όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση λόγω των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική εναλλαγή τοποθετήσεων σε μετοχές λόγω των ελκυστικότερων αποδόσεων με πολύ υψηλότερο ρίσκο πλέον, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή αν και σε σχέση με το παρελθόν έχει μειωθεί αισθητά.

  • Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το τρίτο τρίμηνο παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Τα ακίνητα εν γένει συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τόσο στις νέες όσο και στις υφιστάμενες κατοικίες. Η αποθήκευση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 9 δις (από 29 στα 20) και οι μισθολογικές μεταβολές εκτός αγροτικού τομέα μειώθηκαν αισθητά στις 243χ (από 1,05εκ.) με την ανεργία να παραμένει ακόμα χαμηλά στο 5,2% (από 5,4%). Ο πληθωρισμός του Αυγούστου μειώθηκε από 0,3% στο 0,1% σε μηνιαία βάση και από το 4,3% στο 4,0% σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε από 6,64% στο 5,95%.

Τα παραπάνω στοιχεία αν και εκφράζουν αισιοδοξία, ενέχουν κινδύνους κυρίως στο μέτωπο του επερχόμενου πληθωρισμό που μαζί με διάφορους γεωπολιτικούς κινδύνους τύπου Αφγανιστάν όπου τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, δημιουργούν ανησυχία έκδηλη στις αγορές.

Η κεντρική τράπεζα Fed δηλώνει έτοιμη να παρέμβει με τα επιτόκια και τις ενέσεις ρευστότητας όπου χρειαστεί. Τα σημάδια του πληθωρισμού είναι εμφανή και λογικά θα εμφανιστεί υψηλός πληθωρισμός τους προσεχείς μήνες που θα ενισχυθεί από τις αυξημένες τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών (φυσικό αέριο και πετρέλαιο).

S&P 500 (YTD)

Πηγή: investing.com

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια παραμένουν στο 0,25% και η FED καθησυχάζει τους επενδυτές ότι θα τα αυξήσει όταν δει τον πληθωρισμό να θερμαίνει την οικονομία.

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν μηδενικά με την ΕΚΤ να δηλώνει δια στόματος Christine Lagarde έτοιμη να παρέμβει και να ελέγξει τον επερχόμενο πληθωρισμό.

Ευρώ – Δολλάριο

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 κινήθηκε ανοδικά για το δολλάριο λόγω των καλύτερων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη. Η κρίση του κορωνοϊού έχει ξεπεραστεί νωρίτερα και η κανονικότητα έχει επιστρέψει. Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του δολλαρίου μέχρι το τέλος του έτους ακόμα και αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ανέβει κι άλλο.

Euro-Dollar (last year)

 

Πηγή: investing.com

Προφανώς η ανοδική πορεία του ευρώ δεν έχει τελειώσει αλλά οι εκλογές των ΗΠΑ παίρνουν τη σκυτάλη για να ορίσουν την ισοτιμία αφού τα τελευταία χρόνια η εν λόγω ισοτιμία ορίζεται από τις αμερικανικές κινήσεις και όχι από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Euro-Dollar last year

Πηγή: Investing.com

Το Global Equity Fund της GWL κατάφερε να φέρει καλές αποδόσεις κυρίως λόγω των επιλεκτικών τοποθετήσεων και του μεγάλου ποσοστού τοποθετήσεων (asset allocation).

Στρατηγική και Κατανομή Μετοχικών Τοποθετήσεων

Προβληματισμοί στην αποτίμηση των αγορών, αλλά οι προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την παροχή ρευστότητας, βοηθούν να τονώσουν το ήδη καλό κλίμα των αγορών που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις τρέχουσες γαιοπολιτικές εξελίξεις, ούτε από την άνοδο των τιμών ενέργειας. Διορθώσεις μπορεί να αποτελέ-σουν ευκαιρίες επανατοποθέτησης. Η κατανομή των επενδύσεων στράφηκε προς την ενέργεια από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Δείκτης Μεταβλητότητας VIX στον δείκτη S&P 500

Πηγή: Investing.com

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Η μεταβλητότητα έχει επανέλθει σε προ κορωνοϊού επίπεδα και αυτό δείχνει ότι οι αγορές έχουν ξεπεράσει εντελώς τον κίνδυνο νέων lockdowns καθώς και απότομης πτώσης της προσφοράς και της ζήτησης όπως έγινε το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Η ραγδαία και αναπάντεχη ενεργειακή καταιγίδα, ήρθε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, επιβαρύνοντας το κόστος της το φθινόπωρο, προειδοποιώντας τις αγορές ότι θα δούμε σίγουρα πληθωρισμό και μάλιστα υψηλό χωρίς αυτό να ακολουθείται από αντίστοιχη αύξηση εισοδημάτων και πωλήσεων. Αυτή είναι η νέα πρόκληση και εξ’ ου η επιλογή σε σωστούς και ευοίωνους κλάδους της οικονομίας αποτελεί υποχρέωση των διαχειριστών κεφαλαίων.

Πολιτικά ρίσκα δεν διαφαίνονται μπροστά και η Γερμανία μάλλον θα σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση. Η κανονικότητα επιστρέφει ολοένα και περισσότερο και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στις αναπτυγμέ-νες οικονομίες, αντλούν ρευστότητα από τις τράπεζες που αντλούν με τη σειρά από τους καταθέτες και τις κεντρικές τράπεζες. Οι διορθώσεις αναμενόμενες αλλά όχι επικίνδυνες, οι τοποθετήσεις σε αναμονή των διορθωτικών κινήσεων και ο πλανήτης σε ρυθμούς ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Χρηματοοικονομικός 25% – Ενέργειας 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.