Ενημερωτικό Σημείωμα Α’ Τρίμηνο 2023
Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.
Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.
Τάσεις & Εξελίξεις
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από τον τελευταίο μήνα του Μάρτιο όπου έγιναν σημαντικές ανακατατάξεις και μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές. Οι ειδήσεις για κλείσιμο εμπορικών τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε αντιδράσεις, ανησυχία και επίσπευσε τις εξελίξεις στη 2η μεγαλύτερη Ελβετική τράπεζα Credit Suisse να εξαγοραστεί από την UBS ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι αγορές υποχώρησαν γενναία αλλά μετά τις εξελίξεις επανήλθαν σε πιο σταθερές συνεδριάσεις με τις κεντρικές τράπεζες απτόητες να αυξάνουν τα επιτόκια για αναχαίτηση του πληθωρισμού αφήνοντας όμως γερό στίγμα στις τραπεζικές εξελίξεις οι οποίες δυσκολεύονται να εισπράξουν τα υψηλότοκα πλέον δάνεια.
Τρίμηνο διάγραμμα όπου απεικονίζεται ο Δείκτης Μεταβλητότητας VIX στον δείκτη S&P 500 και στο οποίο διακρίνεται ξεκάθαρα η απότομη αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς προς το τέλος του 1ου τριμήνου του 2023
Πηγή: Investing.com
Συνοπτικά:
-
Ευρώπη: Το τραπεζικό κλίμα χάλασε απότομα ερχόμενο από τις ΗΠΑ λόγω SVB, όμως η άμεση παρέμβαση της SNB στην Ελβετία έσωσε την κατάσταση με κόστος την απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αλλά το κόστος ενέργειας κοπάζει απότομα καθώς η άνοιξη φέρνει μικρότερη κατανάλωση και φέτος οι οικονομίες είναι καλύτερα οχυρωμένες ενεργειακά από πέρυσι.
-
ΗΠΑ: Η οικονομία αναπτύσσεται, η κατανάλωση και οι επενδύσεις αυξάνονται και ο πληθωρισμός δεν ανησυχεί την FED αφού αύξησε μέχρι το 5% τα επιτόκια με δηλώσεις για ενδεχόμενες αυξήσεις.
Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Αύξηση των επιτοκίων για τιθάσευση του πληθωρισμού δημιουργεί ρήγματα στην αποπληρωμή των δανείων στις τράπεζες.
- Ευρώπη
Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε ανοδικά με αρκετές διακυμάνσεις κυρίως λόγω του τραπεζικού κύματος που ήρθε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι διακυμάνσεις βοήθησαν να εισρέυσει ρευστότητα η οποία προέρχεται από τα ομόλογα και κατευθύνεται στις μετοχές. Η άνοδος των επιτοκίων όμως (3,5%) έχει φτάσει σε real money επίπεδα που σημαίνει ότι πολλές λύσεις υποδεικνύουν καταθετικές τοποθετήσεις ή συνδυασμένα προϊόντα καταθετικά με επενδύσεις και εκεί μπορεί οι επενδυτές να οδηγηθούν σε άστοχες και επικίνδυνες τοποθετήσεις.
Στα οικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% το 1ο τρίμηνο του 2023, οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης μειώθηκαν στο 2,8%, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% (στοιχεία Ιανουαρίου ‘23) και ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% (Φεβρουάριος ‘23).
Euro-Stoxx -50 (YTD)
Πηγή : www.investing.com
Ελλάδα: Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 1,4%, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7%, η ανεργία στο 10,8% ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%. Η προκήρυξη των εκλογών στις 21/5/2023 δημιούργησε αναταραχή λόγω του ότι οι επενδυτές ανησυχούν για μη έκβαση αποτελέσματος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση κι αυτό λόγω του νέου εκλογικού νόμου αλλά και της απογοήτευσης που έφερε το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου. Από την άλλη, η έκδοση των 2,5δις ευρώ 5ετούς λήξης ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υπερκαλύφθηκε 7,6 φορές με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,875%.
Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να μην αποδίδουν, και νομοτελειακά στις αυξήσεις των επιτοκίων οι τιμές τους υποχωρούν και μάλιστα γενναία καθώς μείωσαν πολύ τις μελλοντικές χρηματοροές των τοκομεριδίων. Η απαγόρευση της κεντρικής Ελβετικής τράπεζας SNB να μην αποπληρωθούν τα ΑΤ1 ομόλογα της Credit Suisse δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες για το θεσμό και το κύρος των fixed income securities.
- Η.Π.Α.
Στις ΗΠΑ, η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης πλην των αναταραχών με τις 2 τράπεζες, Silicon Valley Bank και First Republic Bank όπου όμως η τάξη θα αποκατασταθεί όχι μόνο με τη FED να εγγυάται τα $250.000 των καταθέσεων, αλλά και με 10 τράπεζες να βάζουν $30 δις για τις εκκρεμότητες της First Republic Bank. Η SVB σώζεται με την εξαγορά της από την First Citizens Bank η οποία υπερδιπλασιάζει το μέγεθός της χάρη στα στοιχεία του ισολογισμού της SVB και φτάνει τα $219δις.
Στα λοιπά οικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5%, η ανεργία στο 3,6% και οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο κατά 5,39%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί καθώς δοκιμάζονται διάφορα πολεμικά όπλα τόσο των ΗΠΑ, όσο και των χωρών του ΝΑΤΟ, οπότε οι οικονομικές ανησυχίες από εκεί έχουν πλέον εκλείψει ένα χρόνο μετά τις συγκρούσει που συνεχίζονται. Ο πληθωρισμός βαίνει ελεγχόμενος και το μόνο που ίσως προσθέτει ανησυχία στους επενδυτές είναι τα πραγματικά υψηλά επιτόκια. Αυτό όμως αποτελεί και το όπλο της FED σε περίπτωση που η οικονομία στερηθεί καυσίμων αν και η ρευστότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
S&P 500 (YTD)
Πηγή: investing.com
-
Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια αυξήθηκαν μέχρι το 5,00% και η FED καθησυχάζει τους επενδυτές ότι θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό και ότι οι καταθέσεις της SVB είναι εγγυημένες μέχρι 250.000 δίνοντας σιγουριά ότι ίσως αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια αν ο πληθωρισμός πα-ραμείνει ακρετά υψηλότερος από τον στόχο του 2%.
-
Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν αισθητά καταλήγοντας στο 3,50% από μηδενικά που ήταν στις αρχές του 2022. Όμως η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος των αυξήσεων και ότι θα συνεχιστεί αναλόγως των πληθωριστικών πιέσεων.
Ευρώ – Δολλάριο
Το τρίτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκε ανάμεικτα με αρκετή μεταβλητότητα κυρίως λόγω πληθωριστικών πιέσεων και αυξήσεων επιτοκίων και στις δύο οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ. Οι τραπεζικές εξελίξεις πυροδότησαν περαιτέρω μεταβλητότητα με πορεία όμως ενίσχυσης του ευρώ. Αναμένεται όμως αντιστροφή της τάσης και ενίσχυσης του δολλαρίου το επόμενο 6μηνο κυρίως λόγω καλύτερων οικονομικών στοιχείων.
Euro-Dollar (YTD)
Πηγή: investing.com
Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις
Συμπερασματικά
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρόλη την υποχώρηση των τιμών ενέργειας, μόνο εύκολο δεν ήταν στις αγορές καθώς οι οικονομίες με υψηλό πληθωρισμό και αυξημένα επιτόκια, κινήθηκαν συντηρητικά με ορισμένες τράπεζες να ξεκινάνε τον κύκλο των επιτοκιακών κρίσεων. Οι παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να κατεύνασαν τις ανησυχίες, όμως τα υψηλά επιτόκια εγκυμονούν κινδύνους πραγματικής οικονομίας μιας και φτηναίνουν ο,τιδήποτε εισπράττεται στο μέλλον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διακυμάνσεις, πλην όμως η αυξημένη ρευστότητα και οι κεφαλαιακές επάρκειες των τραπεζών, δείχνουν να είναι ισχυρές αντιστάσεις στις όποιες σημαντικές διορθώσεις των κεφαλαιαγορών. Ως εκ τούτου, κάθε διόρθωση μπορεί να είναι ευκαιρία. Οι κλάδοι τεχνολογίας, μεταφορών, ενέργειας, τουρισμού και τροφίμων παραμένουν στο επίκεντρο του μετοχικού ενδιαφέροντος ενώ στα ομόλογα οι υποτιμήσεις δεν είναι ευκαιρίες, όσο τα επιτόκια δεν τείνουν να μειωθούν.
Πολιτικοί κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 1ου εξαμήνου του 2023, μάλλον δεν διαφαίνονται και ακόμα και η Γαλλία δείχνει να ελέγχει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων στο χέρι της κυβέρνησης. Η Ελλάδα το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να εκλέξει και να σχηματίσει κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στο επιχειρείν και στις επενδύσεις και η ελληνική αγορά να περάσει το κατώφλι της αναπτυγμένης αγοράς (από αναδυόμενη).
Κλάδοι Επενδύσεων
Βιομηχανίας 10% – Ενέργειας 25% – Χρηματοοικονομικός 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%
Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.