Ντόναλντ Τραμπ ΔΑΣΜΟΙ – Απρίλιος 2 2025

Πώς οι δασμοί μπορούν να διαμορφώσουν το οικονομικό περιβάλλον και να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές μετοχές τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

  1. Οικονομική ανάπτυξη και όγκος εμπορίου

    • Επίδραση στο ΑΕΠ: Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ, εάν οι επιχειρήσεις μειώσουν τις δαπάνες ή μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μια μέση αύξηση των δασμών κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου έως και 3-4% εντός έξι μηνών.
    • Επιχειρηματική εμπιστοσύνη: Η αβεβαιότητα των δασμών συνήθως οδηγεί τις επιχειρήσεις να καθυστερούν ή να μειώνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Για παράδειγμα, την περίοδο 2019-2020, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 1% ως άμεσο αποτέλεσμα των νέων δασμών σε βασικούς τομείς της μεταποίησης.
  2. Πληθωριστικές πιέσεις

    • Τιμές καταναλωτή: Εάν οι δασμοί επηρεάζουν ευρέως χρησιμοποιούμενα εμπορεύματα ή ενδιάμεσα αγαθά, οι κατασκευαστές ενδέχεται να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος. Στα δασμολογικά επεισόδια ΗΠΑ-Κίνας της περιόδου 2018-2019, οι τιμές καταναλωτή σε ορισμένες κατηγορίες (π.χ. ηλεκτρονικά είδη, ενδύματα) αυξήθηκαν κατά 2-5% τους μήνες μετά την εφαρμογή των δασμών.
    • Απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών: Η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να προσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική. Ένας ταχύτερος του αναμενόμενου ρυθμός αύξησης των επιτοκίων -ως απάντηση στον πληθωρισμό που οφείλεται στους δασμούς- τείνει να επιβαρύνει τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και τις αγορές μετοχών.
  3. Τομεακές επιδράσεις στις μετοχές

    • Βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό: Οι εταιρείες με μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό (π.χ. κατασκευαστές βαρέων μηχανημάτων ή εξειδικευμένης τεχνολογίας) συχνά αντιμετωπίζουν άμεση πίεση στα περιθώρια κέρδους όταν επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα τους. Οι αποτιμήσεις των μετοχών σε αυτούς τους κλάδους συνήθως υποαποδίδουν τους ευρύτερους δείκτες της αγοράς κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες κατά το τρίμηνο που ακολουθεί μια σημαντική δασμολογική ενέργεια (βάσει ανάλυσης προηγούμενων δασμών χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ).
    • Τομείς με επίκεντρο την εγχώρια αγορά: Ορισμένοι τομείς μπορούν να επωφεληθούν από τον μειωμένο ανταγωνισμό, εάν οι δασμοί προστατεύουν τους εγχώριους παραγωγούς. Οι μετοχές σε κλάδους που προστατεύονται από δασμούς (π.χ. ορισμένα χαλυβουργικά ή γεωργικά προϊόντα) μπορεί να σημειώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά αν προκύψουν αντίποινα, οι εξαγωγές αυτών των προστατευόμενων προϊόντων μπορεί να υποφέρουν αργότερα.
    • Χρηματοοικονομικές μετοχές: Οι τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές μετοχές μπορούν να επηρεαστούν μέσω δύο κύριων καναλιών:
      • Πιστωτικοί κίνδυνοι: Εάν οι δασμοί επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη ή προκαλέσουν πιέσεις στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, οι τράπεζες ενδέχεται να δουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
      • Κλίμα αγοράς: Η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών που συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα συχνά χαμηλότερες αποτιμήσεις για τις χρηματοοικονομικές μετοχές. Σε περιόδους αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική το 2019, οι μεγάλες τραπεζικές μετοχές υποαπέδωσαν τον ευρύτερο S&P 500 κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο.
  4. Βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες προβλέψεις (3-6 μήνες)

    • Η μεταβλητότητα ενδέχεται να συνεχιστεί: Οι αγορές μετοχών συχνά αντιδρούν γρήγορα στις ανακοινώσεις δασμών ή στα μηνύματα πολιτικής, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται τις ημέρες ή τις εβδομάδες που ακολουθούν τις αλλαγές. Αυτή μπορεί να παραμείνει αυξημένη εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
    • Τομεακές μετατοπίσεις: Οι επενδυτές συνήθως επαναπροσδιορίζουν την ισορροπία των χαρτοφυλακίων τους μακριά από τομείς που είναι ευαίσθητοι σε αντίποινα δασμών ή εμπορικές διαταραχές (π.χ. βιομηχανικά προϊόντα, τεχνολογικό υλικό) και μπορεί να στραφούν σε αμυντικούς τομείς (π.χ. επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βασικά καταναλωτικά αγαθά).
    • Μακροοικονομικοί δείκτες προς παρακολούθηση: Οι δημοσιεύσεις βασικών στοιχείων – όπως τα μηνιαία στοιχεία για τις εξαγωγές, ο δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) και οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη – θα προσφέρουν πληροφορίες για το κατά πόσον οι δασμοί περιορίζουν τη ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους.
  5. Σενάρια με βάση τα δεδομένα

    • Μέτριο σενάριο δασμών: Εάν οι δασμοί παραμείνουν μέτριοι και δεν υπάρξει σημαντική κλιμάκωση, οι αναλυτές προβλέπουν μικρή επιβάρυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ (0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα έξι μηνών) και ήπια υποαπόδοση της αγοράς μετοχών. Ορισμένες τεχνολογικές, βιομηχανικές ή χρηματοοικονομικές μετοχές θα μπορούσαν να υποαποδώσουν κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τους ευρύτερους δείκτες αναφοράς.
    • Σενάριο κλιμάκωσης: Εάν οι δασμοί επεκταθούν σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, κρίσιμα ορυκτά, προηγμένα ηλεκτρονικά), ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο έντονος. Τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3-6% για τους κλάδους που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα των μετοχών και οδηγώντας ενδεχομένως σε πώληση βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών μετοχών.

Βασικά συμπεράσματα

  • Οι δασμοί τείνουν να μειώνουν τον όγκο του εμπορίου και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγών και των βραδύτερων επιχειρηματικών επενδύσεων.
  • Οι πληθωριστικές πιέσεις εμφανίζονται συχνά όταν οι δασμοί στοχεύουν σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες ή πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων.
  • Οι χρηματοοικονομικές μετοχές αντιμετωπίζουν αυξημένη μεταβλητότητα λόγω του πιστωτικού κινδύνου και των ευρύτερων μεταβολών του κλίματος της αγοράς- οι τράπεζες, ειδικότερα, μπορεί να είναι ευάλωτες εάν η βραδύτερη ανάπτυξη διαβρώσει την ποιότητα των δανείων.
  • Κατά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους δασμούς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς και επιλεκτική υποαπόδοση του κλάδου, αλλά ο βαθμός των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από το αν οι νέοι δασμοί θα κλιμακωθούν ή θα παραμείνουν μετριοπαθείς.

Αυτή η αναλυτική επισκόπηση συνθέτει ιστορικά δεδομένα (π.χ. στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας για το 2018-2019) και γενικά οικονομικά μοντέλα από ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να προβλέψει πώς οι δασμοί μπορούν να διαμορφώσουν τόσο το μακροοικονομικό τοπίο όσο και τις αγορές μετοχών στο εγγύς μέλλον.