Impact of Tariffs on China and vice versa Απρίλιος 2025
Πώς οι προτεινόμενοι δασμοί -και τυχόν αντίποινα- θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Κίνας . Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε τυπικά εμπορικά μοτίβα ΗΠΑ-Κίνας από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, σε συνδυασμό με τις συνήθεις εκτιμήσεις για το πώς οι δασμοί επηρεάζουν τις εμπορικές ροές, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας.
-
Βασικό εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας (προ δασμών)
- Συνολικό εμπόριο εμπορευμάτων ΗΠΑ-Κίνας: ~730-750 δισ. δολάρια ετησίως
- Εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα: ~540-550 δισεκατομμύρια δολάρια
- Εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα: ~190-200 δισ. δολάρια
- Εξάρτηση του κινεζικού ΑΕΠ από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ: Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ιστορικά περίπου το 3-4% του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας (άμεσα). Το έμμεσο μερίδιο (μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού και των πολλαπλασιαστών κατανάλωσης) μπορεί να είναι υψηλότερο.
-
Επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ στην Κίνα
Το σχέδιο του προέδρου Τραμπ περιελάμβανε την αύξηση του συνολικού πραγματικού δασμολογικού συντελεστή της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δασμών) στο 65% για μεγάλο μέρος των κινεζικών προϊόντων.
-
Μείωση των εξαγωγών
- Εκτιμώμενη μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ: 20-40% κατά τα πρώτα 1-2 χρόνια, με βάση τις τυπικές εκτιμήσεις για την “ελαστικότητα των δασμών” (δηλαδή πόσο πέφτει ο όγκος του εμπορίου όταν αυξάνονται οι τιμές).
- Δολαριακή αξία των χαμένων εξαγωγών: (εάν περίπου το ένα τρίτο των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ καταστεί μη ανταγωνιστικό ή αντικατασταθεί από προϊόντα από άλλες χώρες).
-
Επιπτώσεις στην απασχόληση
- Άμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές: Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15-20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Κίνα συνδέονται άμεσα με εξαγωγικές βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με 2-4 εκατομμύρια να συνδέονται ειδικά με εξαγωγές που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.
- Μια μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 20-40% θα μπορούσε επομένως να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες έως και πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ιδίως στις παράκτιες επαρχίες με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
-
Πίεση τιμών και περιθωρίων κέρδους
- Οι Κινέζοι εξαγωγείς μπορεί να προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος του δασμού μειώνοντας τις τιμές για να κρατήσουν τους πελάτες στις ΗΠΑ, γεγονός που μειώνει τα περιθώρια κέρδους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και ενδεχομένως σε μείωση των μισθών.
- Εάν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν αρκετά τις τιμές, ενδέχεται να χάσουν μερίδιο αγοράς από άλλους παραγωγούς χαμηλού κόστους (π.χ. Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Μεξικό).
-
Διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού
- Οι πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζονται στην Κίνα ως βασικό κόμβο συναρμολόγησης ενδέχεται να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού για να αποφύγουν τους απαγορευτικούς δασμούς, επιταχύνοντας τη διαφοροποίηση των ασιατικών αλυσίδων εφοδιασμού.
- Επίδραση των επενδύσεων κεφαλαίου: Οι ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην κινεζική μεταποίηση – που παραδοσιακά ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια – θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν, εάν οι παγκόσμιες επιχειρήσεις φοβούνται μόνιμα εμπόδια στην αγορά των ΗΠΑ.
-
Επιπτώσεις σε περίπτωση που η Κίνα επιβάλει μονομερείς δασμούς στις ΗΠΑ.
-
Ανταποδοτικά δασμολόγια Πεδίο εφαρμογής
- Η Κίνα έχει ιστορικά στοχεύσει σε εξαγωγές υψηλού προφίλ των ΗΠΑ, όπως γεωργικά προϊόντα (π.χ. σόγια, σόργο) και βασικά βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. αεροσκάφη, αυτοκίνητα), όταν ασκεί αντίποινα.
- Το 2019, οι αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την Κίνα είχαν αξία 14-16 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας δασμός 25-30% σε αυτά τα αγαθά θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις αποστολές πάνω από το ήμισυ, δεδομένης της ευαισθησίας στις τιμές και της διαθεσιμότητας εναλλακτικών προμηθευτών (π.χ. Βραζιλία).
-
Επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή στην Κίνα
- Για εμπορεύματα όπως η σόγια, ένας δασμός 25-30% μπορεί να αυξήσει το κόστος για τους κινέζους παραγωγούς ζωοτροφών, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές τροφίμων. Ακόμη και μια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 5-10% μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
- Για προϊόντα υψηλής ποιότητας (π.χ. ορισμένα αμερικανικά ηλεκτρονικά είδη, μηχανήματα ή είδη πολυτελείας), οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ενδέχεται να πληρώσουν ένα premium, μειώνοντας τη ζήτηση και ωθώντας τους να αναζητήσουν αλλού.
-
Διάχυση στην εγχώρια ανάπτυξη
- Παρόλο που τα αμερικανικά προϊόντα αποτελούν μικρότερο μερίδιο των κινεζικών εισαγωγών από ό,τι το αντίστροφο, οι στοχευμένοι δασμοί μπορούν να προκαλέσουν ελλείψεις εισροών ή υψηλότερο κόστος για τους κινέζους κατασκευαστές που βασίζονται σε αμερικανική τεχνολογία ή εξαρτήματα.
- Η ασθενέστερη ζήτηση, το υψηλότερο κόστος παραγωγής και η αυξημένη αβεβαιότητα μπορούν να μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας κατά ένα κλάσμα της ποσοστιαίας μονάδας, εάν η διαμάχη συνεχιστεί.
-
Κίνδυνος κλιμάκωσης
- Το ιστορικό προηγούμενο (π.χ. δεκαετία του 1930) δείχνει ότι οι δασμολογικοί πόλεμοι “τιτάνιος προς τιτάνιο” μπορούν να συρρικνώσουν το παγκόσμιο εμπόριο κατά δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγα χρόνια.
- Εάν και οι δύο πλευρές συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια (πέραν του 65% από τις ΗΠΑ ή πέραν του 25-30% από την Κίνα), αυτό μπορεί να επιβαρύνει τις ξένες επενδύσεις, τις χρηματιστηριακές αγορές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενισχύοντας την οικονομική ζημία και για τις δύο χώρες.
-
Όλα μαζί
- Βραχυπρόθεσμο χτύπημα: Η Κίνα αντιμετωπίζει άμεσες απώλειες στις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας εάν ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ αυξηθεί στο 65%. Ορισμένοι αμερικανοί εξαγωγείς -ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας και της υψηλής τεχνολογίας- θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές επιπτώσεις από τα αντίποινα των κινεζικών δασμών.
- Μακροπρόθεσμες προσαρμογές: πιθανώς αναδιοργανώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνεχίζοντας την παγκόσμια μετατόπιση από τη συγκεντρωμένη παραγωγή στην Κίνα. Με την πάροδο του χρόνου, η Κίνα μπορεί να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, την οικοδόμηση τεχνολογικής αυτάρκειας και την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών με άλλες μεγάλες αγορές (π.χ. ΕΕ, ASEAN).
- Παγκόσμιες συνέπειες: Η παρατεταμένη εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας αποδυναμώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη παγκοσμίως, απειλεί τις διασυνοριακές επενδύσεις και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ένας παρατεταμένος δασμολογικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,3-0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το πόσο εκτεταμένος και παρατεταμένος θα γίνει.
Βασικό συμπέρασμα
Η προοπτική που βασίζεται στα δεδομένα επιβεβαιώνει ότι οι βαριές δασμολογικές επιβαρύνσεις – είτε αυτές επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε ως αντίποινα από την Κίνα – έχουν μεγάλο κόστος. Μειώνουν τον όγκο του εμπορίου, αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού, διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αν και οι ακριβείς αριθμοί εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες της πολιτικής σε πραγματικό χρόνο, οι εκτιμήσεις αυτές καταδεικνύουν γιατί οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι και οι δύο χώρες (και η παγκόσμια οικονομία) έχουν να χάσουν από την κλιμάκωση του προστατευτισμού.