Ενημερωτικό Σημείωμα Β’ Τρίμηνο 2024

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Οι δείκτες ανάπτυξης δείχνουν σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την Κίνα,ενώ η οικονομία των ΗΠΑ σταδιακά ομαλοποιείται. Η παγκόσμια οικονομία συγκλίνει προς έναν ρυθμό ανάπτυξης, πουαναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Τα επιτόκια παραμένουν περιοριστικά. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά οδεύοντας προς τον στόχο του 2%. Έναρξη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ η Fed αναμένεται να προβεί σε παρόμοια κίνηση τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας υπόψη περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και χαλάρωση της αγοράς. Η Ευρωζώνη σε αναμονή των επιπτώσεων των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο Γαλλικός Χρηματιστηριακός Δείκτης CAC-40 μετά τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου

Πηγή: Bloomberg

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Τα επιτόκια αποκλιμακώνονται. Η ακροδεξιά ανέρχεται στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός τιθασεύεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

  • ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί. Η FED μάλλον θα προβεί σε μείωση επιτοκίων μετά το καλοκαίρι. Η τεχνητή νοη-μοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν επηρεάζουν τις αγορές.

  • Ευρώπη

Το 2ο εξάμηνο του 2024 κινήθηκε σε επίπεδα εύρους τιμών κι αυτό γιατί δημιουργήθηκε αρκετή μεταβλητότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη που πυροδότησαν οι ευρωεκλογές. Στη Γαλλία προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για την επικράτηση της ακροδεξιάς. Το μεταναστευτικό και το Ουκρανικό παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα. Η άνοδος των ενοικίων και οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να ανεβαίνουν με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στα οικονομικά στοιχεία, στην ευρωζώνη, το βασικό επιτόκιο έπεσε στο 4,50%, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, η ανεργία στο 6,4% (σταθερή από την αρχή του χρόνου), οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή παρέμεναν αμετάβλητες μαρτυρώντας πως η Ευρωζώνη έχει εκτός του πληθωρισμού να καταπολεμήσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη που παραμένει υποτονική.

Euro-Stoxx -50 (6 μήνες)

Πηγή : Bloomberg

  • Ελλάδα

Η Ελλάδα περνάει φάση πολιτικής σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων που όμως δεν είναι απαραίτητα σημαντικές, το χρέος εξυπηρετείται και τα ομόλογα όσο και τα έντοκα γραμμάτια γίνονται ανάρπαστα στις δημοπρασίες τους. Τα εταιρικά ομόλογα δίνουν διάφορες αποδόσεις μεταξύ 2,5-4%, οι τράπεζες έχουν σημαντική ρευστότητα αλλά δίνουν λίγα (σχετικά) δάνεια και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών είναι ικανοποιητικά. Στο χρηματιστήριο, η μεταβλητότητα αυξήθηκε χωρίς ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα αλλά μάλλον να προσελκύει κι άλλο ενδιαφέρον στις διορθώσεις του παρόλο τον χαμηλό όγκο συναλλαγών εν μέσω θέρους.

Σε οικονομικά μεγέθη, η Ελλάδα αύξησε το ΑΕΠ της κατά 0,7% το 1ο τρίμηνο, η ανεργία παραμένει υψηλή στο 12,1% αλλά βαίνει μειούμενη λόγω της καλοκαιρινής απασχόλησης στον τουρισμό, ο πληθωρισμός μειώνεται στο 2,4% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,3% αλλά αναμένονται να ανακάμψουν μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο.

ASE Index (6 μήνες)

Πηγή : Bloomberg

  • Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ παρόλες τις εκλογές το Νοέμβριο, την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων που δυσαρέστησε ειδικά τους Δημοκρατικούς με την εμφάνιση του προέδρου Biden, και την FED που τηρεί στάση αναμονής, παρόλες τις καλές ενδείξεις για πληθωρισμό στο 3,3% που βαίνει μειούμενος, οι αγορές δεν διακρίνουν κάποιον συστημικό κίνδυνο οπότε και γράφουν νέα υψηλά.
Η ανεργία παραμένει χαμηλή στο 4% και οι λιανικές πωλήσεις ανεβαίνουν με ρυθμό 2,2% παρουσιάζοντας αύξηση από την αρχή του χρόνου σχεδόν κατά 2%.

S&P 500 (6 μήνες)

Πηγή: Bloomberg

  • Κίνα

H Κίνα με έναν πληθωρισμό σχεδόν μηδενικό (0,3%), ανεργία 5%, αυξανόμενες λιανικές πωλήσεις (3%) και βιομηχανική παραγωγή (5,3%) παραμένει ισχυρή παρόλη την πληθυσμιακή συρρίκνωση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η μεγάλη παραγωγή παραμένει στα βιομηχανικά κέντρα και η εξαγωγές συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία όμως παραμένουν υπό αμφισβήτηση αξιοπιστίας.

Shanghai Shenzhen-300 (6 μήνες)

 

Πηγή: Bloomberg

  • Ευρώ – Δολάριο

Το ευρώ υποχώρησε σημαντικά στο 1,08 με κύρια αιτία την πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές και η μετέπειτα κατάσταση στη Γαλλία. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με κατεύθυνση τα επίπεδα του 1,05.

EuroDollar (6 μήνες)

 

Πηγή: Bloomberg

  • Κρυπτονομίσματα

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε σε συνέχεια των αγοραπωλησιών σε διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs). Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν από κοντά με ενδιαφέρον χωρίς κανένα μέτρο ή έλεγχο προς το παρόν.

 

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Το δεύτερο μισό του 2024 συνέχισε να γράφει υψηλά σε διάφορες αγορές όπως οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα να ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Με εξαίρεση τα γνωστά πλέον γεωπολιτικά θέματα και συγκρούσεις (Ευρώπη και Μέση Ανατολή), δεν διαφαίνεται κάποιο ρίσκο το οποίο θα οδηγούσε σε κινδύνους μη αναμενόμενους. Οι κίνδυνοι, εκτός των απροόπτων και των εξωγενών παραγόντων, παραμένουν γνωστοί και μετρήσιμοι. Το σύνθημα στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δόθηκε από την Ευρωζώ-νη και την ΕΚΤ και ήδη ακολουθούν διάφορες οικονομίες. Η FED αναμένεται να ακολουθήσει την τάση αυτή. Μέχρι το τέλος του έτους και με τον πληθωρισμό να δείχνει μειούμενος σε επίπεδα που πλησιάζουν τον επιθυμητό στόχο του 2%, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι αντέχει και συνεχίζει να παραμένει στον κύκλο της ανάπτυξης.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Ενέργειας 25% – Χρηματοοικονομικός 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.