Ενημερωτικό Σημείωμα Β’ Τρίμηνο 2023

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από άνοδο των επιτοκίων στο πλαίσιο των προσπαθειών των Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, οι οποίες συνοδεύτηκαν.από τη μείωση των τιμών στην ενέργεια με κυριότερες την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εξάμηνο διάγραμμα όπου απεικονίζεται η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο
και στο οποίο παρατηρείται αύξηση της απόδοσης τους τελευταίους μήνες που συνάδει με την αύξηση των επιτοκίων που μεταφράζεται σε πτώση των τιμών των ομολόγων

Πηγή: Bloomberg

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Ο πληθωρισμός αποτελεί το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης μαζί με το μεταναστευτικό.

  • ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η συζήτηση για το χρέος αναβλήθηκε για 1,5 χρόνο και οι ΗΠΑ αναπτύσσονται χάρη στην κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Μεσοπρόθεσμοι περίοδοι με υψηλά επιτόκια ισοδυναμούν με κινητές βόμβες για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις.

  • Ευρώπη

Το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε σε ένα εύρος τιμών λόγω των ανάμεικτων στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τις οικονομίες και τις μεγαλύτερες εταιρίες. Το θέμα των τραπεζών που απασχόλησε το πρώτο τρίμηνο πέρασε σε δεύτερη προτεραιότητα και ξεχάστηκε όταν η SNB αποκατάστησε την ισορροπία εντός Ελβετίας ξεπερνώντας τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ επανέφεραν τον κίνδυνο καθώς η συνεχιζόμενη μεσοπρόθεσμη (πλέον) περίοδος υψηλών επιτοκίων αποτελεί έναν πιστωτικοί κίνδυνο οπότε και οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε χρηματοροή στο μέλλον μειώνεται δραστικά και εξ’ ου τα ομόλογα παραμένουν μη ελκυστικά. Τουλάχιστον το κόστος ενέργειας υποχώρησε φέρνοντας ισορροπία.

Στα οικονομικά στοιχεία, στην ευρωζώνη, το βασικό επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 4%, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% (Απρίλιος ‘23) παρουσιάζοντας μείωση 2% σ’ ένα τρίμηνο, η ανεργία στο 6,5% (σταθερή από την αρχή του χρόνου) και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6%.

Euro-Stoxx -50 (YTD)

Πηγή : Bloomberg

Ελλάδα: Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι εκλογές μετά από 2 γύρους ανέδειξαν την ίδια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εμπνέει σταθερότητα στους εξωτερικούς επενδυτές το οποίο συνυφασμένο με την επενδυτική βαθμίδα που αναμένει η Ελλάδα προς το 3ο τρίμηνο και τον τουρισμό που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός και φέτος, οδηγήσει σε άνοδο των αξιών στο χρηματιστήριο δεδομένου ότι ο περισσότερος όγκος συναλλαγών γίνεται από 20-30 εταιρίες συνολικά. Στα ομόλογα οι εκδόσεις καλύπτονται με ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση.

Η ανεργία που όντως έχει μειωθεί (11,2%) δεν κα-θησυχάζει ότι η οικονομία απορροφά καλύτερα το εργατικό της δυναμικό αλλά στο ότι είτε έχουν αποχωρήσει πολλά εξειδικευμένα άτομα οπότε δεν αναζητούν εργασία εντός συνόρων, είτε η εποχικότητα του καλοκαιριού βοηθάει στην απασχόληση καθώς ο τουρισμός δημιουργεί παραδοσιακά πολλές θέσεις 6μηνης απασχόλησης. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας και η άνοδος της εστίασης (για άλλη μία φορά) συντελούν στα παραπάνω.

  • Η.Π.Α.

Οι ανησυχίες περί των αμερικανικών τραπεζών κοπάζουν παρόλο τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια καθώς το ταβάνι του χρέους και η διαμάχη περί αυτού ήρθε να υπενθυμίσει την πραγματικότητα των $32τρις που χρωστάει η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επειδή η πολιτική εκμετάλλευση του θέματος κάθε φορά δημιουργεί αναταραχές βραχείας διάρκειας στις αγορές, αυτήν τη φορά μετατέθηκε η συζήτηση για το τέλος του 2024 ώστε να έχουν προηγηθεί και οι εκλογές.

Η οικονομία παλεύει για να είναι ανταγωνιστική με επίκεντρο πλέον την τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα την τεχνητή νοημοσύνη που κάνει άλματα προόδου και επεκτείνει την εφαρμογή της ολοένα σε περισσότερα πεδία. Τα βασικά οικονομικά στοιχεία δεν είχαν εκπλήξεις με την ανεργία να παραμένει σε χαμηλά ιστορικά (3,7%), τον πληθωρισμό να υποχωρεί (4%) με στόχο το 2% και την πολεμική βιομηχανία να συνεχίζει να δοκιμάζει την αιχμή της τεχνολογίας της σε ουκρανικό έδαφος ως ΝΑΤΟ. Με κίνδυνο την επιβράδυνση της Κίνας και την αναζωπύρωση του μετώπου με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιον άλλο συστημικό κίνδυνο πλην των υψηλών τους επιτοκίων όσον αφορά τα πιστωτικά της ανοίγματα.

S&P 500 (YTD)

Πηγή: Bloomberg

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια αυξήθηκαν μέχρι το 5,25% και η FED καθησυχάζει τους επενδυτές ότι ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος και μειούμενος προς τον στόχο του 2%.

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν αισθητά καταλήγοντας στο 4% από μηδενικά που ήταν στις αρχές του 2022. Όμως η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος των αυξήσεων και ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023.

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρόλη την υποχώρηση των τιμών ενέργειας, και την υποχώρηση του πληθωρισμού, κινήθηκε σε επίπεδο αγορών ανάμεικτα κυρίως όμως θετικά. Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων με σημαντικές τοποθετήσεις σε καταθέσεις λόγων των αυξημένων καταθετικών επιτοκίων. Τα ομόλογα υποχωρούν σε επίπεδα μάλλον μη ελκυστικά πλην όμως αναμένουν την υποχώρηση των επιτοκίων σε 2-3 χρόνια οπότε και το ράλυ μετατίθεται για τότε. Από την άλλη μεριά όμως οι δανειολήπτες αυξάνουν τον κίνδυνο δυσχέρειας στην αποπληρωμή των δανείων τους μετακυλύοντας τον πιστωτικό κίνδυνο στις τράπεζες. Οι οικονομίες δεν κινδυνεύουν μεν να υπερθερμανθούν πλην όμως οι τράπεζες έχουν το ρίσκο να μειώσουν δραστικά τα κέρδη τους και να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους οπότε και η οικονομία να παρουσιάσει σημάδια κάμψης σε πρώτο χρόνο.

Πολιτικοί κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 2023 δεν διαφαίνονται πλην της κατάστασης στη Ρωσία (αυξάνο-νται οι αμφισβητήσεις της προεδρίας Πούτιν) και στην Ουκρανία όπου το απέραντο αυτό πεδίο βολής παραμένει χώρος δοκιμής όπλων του ΝΑΤΟ προς υποστήριξη του ουκρανικού λαού. Η Ελλάδα πορεύεται με φίλα προσκείμενη στις επενδύσεις κυβέρνηση αναμένοντας την επενδυτική βαθμίδα που από αναδυόμενη αγορά θα την περάσει στις αναπτυγμένες με τουλάχιστον 100 δις επενδύσεις να αναμένονται να έρθουν από Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Ενέργειας 25% – Χρηματοοικονομικός 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.