Ενημερωτικό Σημείωμα Α’ Τρίμηνο 2022

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 χαρακτηρίστηκε από τις υψηλές τιμές ενέργειας και από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας η οποία και αμαύρωσε την εικόνα της Ευρώπης και του κόσμου αναφορικά με έναν πόλεμο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι απώλειες σε ζωές, οι υλικές καταστροφές, η προσφυγιά και η αναταραχή στις αγορές και στις οικονομίες με ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μερικές άμεσες συνέπειες της νέας κατάστασης. Η δύση επέβαλε μεν αυστηρότατες κυρώσεις και μάλιστα συντονισμένα με συνέπειες όμως και στην ίδια καθώς λόγω της εξάρτησής της ενεργειακά από τη Ρωσία, έχει κι αυτή θέματα σοβαρά. Ο πληθωρισμός ανακοινώνεται άνω του 4% έως και 9% στις περισσότερες χώρες με την ακρίβεια σε καύσιμα να πρωταγωνιστεί και να συμπαρασύρει τις περισσότερες τιμολογήσεις.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι αυξημένος στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα της Merrill (a Bank of America Company) στο Capital Market Outlook του Ιανουαρίου 2022. Προφανώς οι χώρες του OPEC μαζί με τη Ρωσία «τρέχουν» το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου.

 

Πηγή: Bloomberg, BP Statistical Data, EvercorelSI Research Forecast for 2021

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Η κρίση συνεχίζεται και σε αυτή προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττεται λόγω πληθωρισμού και η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αυξήσεις επιτοκίων πολύ νωρίτερα απ΄ όσο αναμενόταν.

  • ΗΠΑ: Η οικονομία αναπτύσσεται, η δημοκρατική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πλήξει τα υψηλά εισοδήματα και ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται με αυξήσεις επιτοκίων που ήδη ξεκίνησαν.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Αύξηση των τιμών, πληθωρισμός με χαμηλή ανά-πτυξη (κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού). Ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει διάρκεια.

  • Ευρώπη

Το 2022 ξεκίνησε με τα κατάλοιπα της ακρίβειας στην ενέργεια. Τον Φεβρουάριο όμως με την εισβολή της Ρωσίας, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν και υποχώρησαν αισθητά και στις προσπάθειες ανάκαμψης βρήκαν σθεναρή αντίσταση με νέους πωλητές που ρευστοποιούσαν τίτλους. Τα χαρακτηριστικά του πολέμου που αφ ‘ης στιγμής που ξεκίνησε αναμενόταν πολύ βραχυπρόθεσμος, άλλαξαν στην πορεία και η παράτασή του οδήγησε σε νέο κύμα πωλήσεων. Η Ευρώπη αδυνατώντας να δείξει πυγμή πλην των μέτρων και με το ΝΑΤΟ να κάνει ουδέτερες δηλώσεις, αρκέστηκε στον ρόλο του θεατή με τις βιομηχανίες της όμως να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για επερχόμενα προβλήματα τροφοδοσίας και εφοδιασμού.

Το ΑΕΠ των διαφόρων χωρών (και της ευρωζώνης) όσο θετικό κι αν ανακοινωθεί θα πρέπει να αποπληθωριστεί για να δείξει πραγματική ανάπτυξη που δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερη. Τα ρεύματα προσφύγων, οι εξοπλισμοί και η αμυντικές βιομηχανίες που αναπτύσσονται, αλλάζουν τις ισορροπίες με ορισμένους πολιτικούς ηγέτες να αναφέρονται για προσπάθειες αποφυγής ενός παγκόσμιου πολέμου δηλώσεις που μάλλον τρομάζουν παρά καθησυχάζουν τους επενδυτές. Στα οικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανέβηκε στο 5,8%, οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση αλλά δεν συμπεριλαμβάνουν το χρονικό της εισβολής). Τέλος το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2021 αυξήθηκε κατά 4,6% (έναντι 3,9%).

Euro-Stoxx -50 (YTD)

Πηγή : www.investing.com

Ελλάδα: Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέ-ριο, οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε επαναφορά του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος και σε μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου 2022 στο 8% ήρθε να επιβεβαιώσει το κύμα ακρίβειας που δεν αναμένεται να υποχωρήσει ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου όπου εκτιμάται αύξηση τουριστών κατά 47% σε σχέση με το 2021.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (10ετία στο 2,87%) συνεχίζουν να υπερκαλύπτονται όταν γίνονται νέες δημοπρασίες οι οποίες αναμένονται να συνεχιστούν καθώς η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης λόγω χειμώνα, ακρίβειας και Covid-19 συνεχίζεται αυξάνοντας το χρέος. Στα εταιρικά ομόλογα, οι νέες εκδόσεις μειώνονται κυρίως λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου, και αναμένεται να επανεκκινήσουν μετά το καλοκαίρι αναλόγως των εξελίξεων.

Οι αγορές ομολόγων Ευρώπης και ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική εναλλαγή τοποθετήσεων σε μετοχές λόγω των ελκυστικότε-ρων αποδόσεων με πολύ υψηλότερο ρίσκο πλέον, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή.

  • Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία ξεκίνησε σε καλή τροχιά που όμως οι αυξημένες τιμές ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν διορθώσεις που όμως αντιμετωπίστηκαν από νέο χρήμα που εισέρρευσε σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Η Fed ξεκίνησε να μειώνει τον ισολογισμό της πουλώντας τα ομόλογα που είχε αγοράσει, μειώνοντας κατά $80δις την ρευστότητα κάθε μήνα.

Στα οικονομικά στοιχεία, η αποθήκευση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 139δις κυβικά πόδια, η ανεργία ανακοινώθηκε στο 3,8% από 4% ενώ οι μισθολογικές μεταβολές στο μη αγροτικό τομέα ήταν αυξημένες κατά 654k (από 481k) γεγονός που προαναγγέλλει τη μείωση της ανεργίας στον Απρίλιο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά $4δις και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι εισαγωγές (συνολικά $314,09δις). Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,9% από 7,5% για τον Φεβρουάριο και τέλος οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο 17,62% (από 14%). Η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων θα γεμίσει τα ταμεία, πλην όμως θα δημιουργήσει αντικίνητρα για πλουτισμό από επιχειρηματίες που οδεύουν να ξεπεράσουν το φράγμα των $400.000/χρόνο που στοχεύουν οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ.

S&P 500 (YTD)

Πηγή: investing.com

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια ανέβηκαν κατά 0,25% και η FED έχει προειδοποιήσει για άλλες αυξήσεις σύντομα που θα φτάσουν συνολικά τα επιτόκια στο 2%.

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν μηδενικά με την ΕΚΤ να δηλώνει δια στόματος Christine Lagarde έτοιμη να παρέμβει και να ελέγξει τον επερχόμενο πληθωρισμό. Αναμένουμε αυξήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι αμφίβολο.

Ευρώ – Δολλάριο

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του δολαρίου που αναμένεται να συνε-χιστεί καθώς οι αυξήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού έρχονται νωρίτερα και μάλλον θα είναι μεγαλύτερες. Αντίστοιχα αναμένουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ από την Ευρωζώνη γεγονός που ενισχύει την ανοδική αυτή πορεία.

Euro-Dollar (last year)

Πηγή: investing.com

Το Global Equity Fund και το Strategic Allocation Fund της GWL κατάφεραν και έφεραν καλές αποδόσεις κυρίως λόγω της αυξημένης ρευστότητας η οποία αντιστάθμισε εγκαίρως πτώσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν απότομα!

                           Πηγή: Bloomberg, RBC GAM

 

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμενόταν να είναι το τελευταίο τρίμηνο σε μέτρα κατά του κορωνοϊού μιας και το εμβόλιο θα έκλεινε έναν χρόνο ζωής, οι περισσότερες ηλικιακές ομάδες είχαν εμβολιαστεί και η μετάλλαξη Όμικρον αν και πιο μεταδοτική θα ήταν πιο ήπια και ο πληθυσμός θα ήταν εμβολιασμένος ή εξυγιασμένος αφού νόσησε από τον κορωνοϊό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως άλλαξε τα δεδομένα και δημιούργησε άλλες οικονομικές επιπτώσεις επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες να φέρουν νωρίτερα τα σχέδια περί αυξήσεων των επιτοκίων. Η Fed ήδη ξεκίνησε οπότε και δεν θα μπορεί η ΕΚΤ να μην ακολουθήσει μέσα στο 2022. Η ανάπτυξη παραμένει αλλά με πολλά ερωτηματικά για τις συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, με διάφορες παρενέργειες από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από τους καταναλωτές που παραμένουν σκεπτικοί. Η ηλεκτρική ενέργεια έγινε για άλλη μία φορά το ζητούμενο και οι εναλλακτικές μορφές της στο μικροσκόπιο.

Πολιτικά ρίσκα δεν διαφαίνονται μπροστά και η Γαλλία (μετά τη Γερμανία πριν έξι μήνες) αναμένεται να «βγάλει» Μακρόν. Η κανονικότητα στα του κορωνοϊού επανέρχεται όλο και περισσότερο και οι επενδύσεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους να αφομοιώσουν τον πόλεμο και τις επιπτώσεις με μεγαλύτερο πρόβλημα το ενεργειακό.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Ενέργειας 25% – Χρηματοοικονομικός 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.