Ενημερωτικό Σημείωμα Α’ Τρίμηνο 2021

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε μικτές τάσεις κυρίως λόγω της αυξομείωσης των κρουσμάτων και της αμφιταλάντευσης του εμπορίου το οποίο παραμένει όμηρος των εξελίξεων σχετικά με τον κορωνοϊό χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαφανεί η δυναμική ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου του 2021 που προέβλεψαν πολλοί επενδυτικοί οίκοι. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έκλεισε με άνοδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 4,3% και με αντίστοιχη μείωση (4,9%) στην ευρωζώνη αποδεικνύοντας έμπρακτα τις διαφορετικές οικονομικές και εμπορικές πολιτικές των κυβερνήσεων παρόλα τα πακέτα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες όπου στις ΗΠΑ σε μία ακόμα στήριξη η κυβέρνηση έταξε άλλα 1,9 τρις στην οικονομία τα οποία στο τέλος του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε να δίνει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Εξάμηνο διάγραμμα όπου απεικονίζεται ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq. Είναι χαρακτηριστική η απει-κόνιση ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρέθηκε εκεί που έκλεισε το 2020.

NASDAQ Composite Index – 6μηνο διάγραμμα

 

Πηγή: Bloomberg

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Η κρίση συνεχίζεται. Τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ συγκρατούν τράπεζες και οικονομίες

  • ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος αλλάζει την εικόνα των ΗΠΑ και ανακοινώνει νέα πακέτα στήριξης. Τα κρούσματα όμως αυξάνονται ραγδαία.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, το εμβόλιο έχει ξεκινήσει αλλά καθυστερούν οι οικο-νομικά ενεργοί να εμβολιαστούν.

  • Ευρώπη

Η Ευρώπη κινήθηκε αδύναμα οικονομικά με πολλές απώλειες στις πωλήσεις και στην κατανάλωση καθώς οι εγκλεισμοί (lockdowns) ήταν πολλοί και μάλιστα με εκπλήξεις. Ενώ πολλές κοινωνίες άνοιξαν για τον κόσμο με μέτρα, τα κρούσματα και οι θάνατοι ανέβηκαν απότομα κι έτσι το τρίτο κύμα της πανδημίας, που είναι το χειρότερο, ανάγκασε τις πολιτείες να κλείσουν και να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα με τον κόσμο να μην αντέχει την ψυχολογική φόρτιση εκ νέου. Οι βιομηχανίες συνέχισαν την παραγωγή μεν αλλά πολλοί κλάδοι έχουν πληγεί υπερβολικά όπως οι μεταφορές, το λιανεμπόριο, η ψυχαγωγία, η εστίαση και ο τουρι-σμός.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 4ο τρίμηνο του 2020 υποχώρησε κατά 4,9% και αντίστοιχα αναμένεται και το 1ο τρίμηνο του 2021 για το οποίο οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιούνιο. Ο πληθωρι-σμός παραμένει το ζητούμενο καθώς το 0,1% δεν είναι αρκετό να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει σε μία ήπειρο όπου κατανάλωση και αγοραστική δύναμη παραμένουν στάσιμες. Ο βιομηχανικός δείκτης PMI είναι άνω του 50 στο 62,4 δείχνοντας τη κατεύθυνση της ανάπτυξης όμως οι βιομηχανίες στην Ευρώπη λειτουργούν σε αργούς ρυθμούς με άμεσο ανταγωνισμό την Κίνα και έμ-μεσο συνεχές πρόβλημα τον κορωνοϊό που δεν αφήνει τους καταναλωτές να βγουν έξω. Οι δύο δείκτες που μας δείχνουν την τάση στον δευτερο-γενή και τριτογενή τομέα είναι 2 (από -5) και -9,3 (από -14,4) αντίστοιχα για το Μάρτιο δείχνοντας ασθενείς ανακάμψεις.

Η Βρετανία έχει ξεπεράσει τις πρώτες δυσκολίες του Brexit και πλέον μπήκε στην εποχή της πλήρους ανεξαρτησίας. Οικονομικά όμως έχει σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά -9,2% για το 2020 και τη βιομηχανία της να συρρικνώνεται κατά 2,3% τον Ιανουάριο. Παρόλη τη φυγή στελεχών και εργατών λόγω του Brexit η χώρα αναζητεί καλά στελέχη διατηρώντας χαμηλό δείκτη ανεργίας στο 5%. Ο πρόεδρος Johnson εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται στις αποφάσεις με τα lockdowns και κλεισίματος των ατόμων στα σπίτια τους δημιουργώντας αποκλίνουσες συμπεριφορές με α-ντίστοιχες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Euro-Stoxx -50 (Διάγραμμα έτους)

Πηγή : www.investing.com

Αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού και μηδε-νικά επιτόκια προδικάζουν μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας στο ευνοϊκό σενάριο. Η ύφεση των τριών τριμήνων του 2020 ήταν πολύ μεγάλη και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ανακάμψουν οι οικονομίες σε τέτοιο βαθμό που θα βγει θετική η χρονιά συνολικά. Πάντως σε πρώτο χρόνο το 2021 έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη και οι λιανικές πωλήσεις (μείωση κατά 6,4%) μαζί με τους κλάδους εστίασης, μεταφορών και τουρισμού έχουν πληγεί καίρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% έναντι 10% που αναμενόταν για το 2020 (7,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020) και το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης υφεσιακό καθώς το λιανεμπόριο και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας υπολειτούργησαν. Ο πληθωρισμός είναι κυριολεκτικά μηδενικός (0,0%) και η ανεργία στο 15,8% για τον Δεκέμβριο και 16,2% για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η βιο-μηχανική παραγωγή παρουσίασε μικρή βελτίωση και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού το οποίο θα δώσει ανάσα στην καίρια βιομηχανία της χώρας.

Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τα κρατικά με τη νέα δεκαετία στο 0,75% και την 30ετία στο 1,7%, όσο και τα εταιρι-κά με τη Motor Oil και το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ να υπερκαλύπτονται από εγχώριους και ξένους επενδυτές, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στις αρχές Απριλίου η απόδοση της ελληνικής 10ετίας έκλεισε στο 0,82%.

Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική εναλλαγή τοποθετήσεων σε μετοχές λόγω των ελκυστικότερων αποδόσεων με πολύ υψηλότερο ρίσκο πλέον, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή.

  • Η.Π.Α.

Οι αγορές των ΗΠΑ κινήθηκαν ιδιαίτερα θετικά με τη νέα ορμή που δημιούργησαν οι εξαγγελίες του προέδρου Biden με τις παροχές αξίας $1,9τρις. Οι εξαγγελίες απέδειξαν την έμπρακτη ενίσχυση ατόμων και οικονομίας από τη νέα κυ-βέρνηση. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας αρχίζουν να θυμίζουν ψυχρό πόλεμο όμως δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις αγορές.

Η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης και το ΑΕΠ έκλεισε θετικά για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (4,3%), ο βιομηχανικός δείκτης PMI είναι σταθερά άνω του 50 (59,6), η ανεργία στο 6% και οι δείκτες των ακινήτων γενικά παρουσιάζουν αυξητική τάση (με εξαίρεση το Μάρτιο) τόσο στις νέες κατοικίες και στις υφιστάμενες, όσο και στις οικοδομικές άδειες. Η πίστωση δίνεται από τις τράπεζες και αυτό βοηθάει την κτηματαγορά να ενισχύεται.

Σε επίπεδο αγορών και δη μετοχικών, το πρώτο τρίμηνο του έτους κινήθηκε ανοδικά με τους κλάδους της τεχνολογίας σε ανοδική τάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κλάδοι που έμειναν πίσω, και μάλιστα έπεσαν έντονα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, και τώρα είναι έτοιμοι να ανοίξουν (όπως οι αερομεταφορές) και οι επενδυτές τοποθετήθηκαν διαγράφοντας ήδη τα πρώτα κέρδη. Η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα αισθητά όμως χαμηλότερα από τους τελευταίους 6 μήνες όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα.

VIX (S&P 500) (διάγραμμα 6 μηνών)

Πηγή: www.investing.com

Στο επόμενο διάγραμμα του μετοχικού δείκτη S&P-500 φαίνεται η ανοδική τάση κατά το τελευ-ταίο έτος με κλείσιμο τριμήνου στις 3972,89 μο-νάδες.

S&P-500 (Διάγραμμα έτους)

Πηγή: www.investing.com

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια παραμένουν στο 0,25% και δεν ανα-μένεται κάποια περαιτέρω μεταβολή.

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν μηδενικά χωρίς καμία προοπτική να ενισχυθούν μέχρι το 2022 όπως έχει αφήσει να νοηθεί η ΕΚΤ.

Ευρώ – Δολλάριο

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 κινήθηκε ανοδικά για το δολάριο προς την περιοχή του 1,17, όμως η συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας του δολλαρίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωσης του νομίσματος, οπότε και η πορεία του προς το 1,20 είναι πολύ πιθανή το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οποιαδήποτε γεωπολιτική διένεξη των ΗΠΑ (με Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Κίνα) δεν αναμένεται να επηρεάσει το νόμισμα, όσο ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώ-σιμων πηγών.

Euro-Dollar (διάγραμμα έτους)

Πηγή: www.investing.com

Προφανώς η ανοδική πορεία του ευρώ δεν έχει τελειώσει αλλά οι εκλογές των ΗΠΑ παίρνουν τη σκυτάλη για να ορίσουν την ισοτιμία αφού τα τελευταία χρόνια η εν λόγω ισοτιμία ορίζεται από τις αμερικανικές κινήσεις και όχι από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Euro-Dollar last year

 

Πηγή: Bloomberg

Το Global Equity Fund της GWLκινήθηκε συντηρητικά στις διορθώσεις, κάνοντας τοποθετήσεις σε ελκυστικές τιμές με το κλείσιμο του τριμήνου να βρίσκει το Fund επενδεδυμένο άνω του 85%. Η όποια ρευστότητα διατηρείται για τις διορθώσεις και τις αλλαγές τάσεων σε διάφορα κύματα των αγορών.

Στρατηγική και Κατανομή Μετοχικών Τοποθετήσεων

Οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ελκυστικές τιμές στις διορθώσεις που έγιναν αναμέ-νονται να αποδώσουν. Ιδιαίτερο βάρος των τοποθετήσεων του Fund, αποτελούν οι κορυφαίες εταιρίες του Τομέα της Τεχνολογίας στις Η.Π.Α., και οι εταιρίες που διαθέτουν την τεχνολογία του αύριο σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Με αφορμή την παροχή νέας οικονομικής ενίσχυσης στις ΗΠΑ, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι αγορές και συγκεκριμένα οι αμερικανικές μετοχικές αγορές θα εξακολουθήσουν να έχουν θετική προοπτική με ανησυχία όμως την επίσης επιθετική αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων τα οποία αν εκφράζουν πραγματικά και προεξοφλούν τον επερχόμενο πληθωρισμό, τότε η μετάφραση είναι δυνατή ανάπτυξη μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια μέχρι και άνω του 2% όπου στη συνέχεια θα πρέπει να φρενάρουν την υπερθέρμανση. Αν όμως η αύξηση των αποδόσεων οφείλεται σε μεγαλύτερο ρίσκο που υιοθετούν οι επενδυτές και από τα ομόλογα επενδύουν σε μετοχές, τότε η άνοδος θα είναι μάλλον με ημερομηνία λήξης όταν σταματήσει η οικονομική ενίσχυση και όταν τα κέρδη των εταιριών δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πλέον την άνοδο και τις αποτιμήσεις των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιριών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδιωκόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ ξεκίνησε, στην Ευρώπη όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρις ότου υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού και μειωμένης τάσης θανάτων. Οι σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν από πλευράς κεντρικών τραπεζών συνηγορούν στο γεγονός της συντονισμένης στήριξης το οποίο εξαργύρωσαν οι αγορές με τις ανοδικές τους διορθωτικές κινήσεις. Όμως η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή στην Ευρώπη υποδεικνύοντας ότι τα ρίσκα είναι αυξημένα.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Χρηματοοικονομικός 25% – Ενέργειας 5% Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.