Ενημερωτικό Σημείωμα Α’ Τρίμηνο 2020

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Η καινούργια κρίση αυτή που προκάλεσε ο κορωνοϊός Covid-19 αποτελεί εξω-συστημικό κίνδυνο που πέρασε σε όλες τις οικονομίες ταχύτατα και πλέον έγινε συστημικός κίνδυνος κλείνοντας άμεσα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Η παγκόσμια οικονομία υπέστη ένα σοκ τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς ζήτησης. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διοχετεύουν χρήμα στις οικονομίες τους προκειμένου να καταπολεμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον ιό. Οι αγορές διόρθωσαν αισθητά και φτάσανε επίπεδα πενταετίας. Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα και ο ορίζοντας δείχνει ύφεση με άγνωστη παράμετρο τη διάρκειά της.

Διάγραμμα όπου απεικονίζεται ο πολλαπλός αγοραστικός δείκτης των Managers για την Ευρωζώνη
(μέσω των δραστηριοτήτων τους τιμές άνω του 50 δηλώνουν ανάπτυξη και κάτω του 50 συρρίκνωση)

Euro Area PMI

 

Πηγή: IHS Markit

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Η κρίση είναι σημαντική και η Ιταλία με την Ισπανία δίνουν το μέγεθος της επιδημίας

  • ΗΠΑ: Η FED ενήργησε άμεσα και μηδένισε τα επιτόκια, και πλέον δίνει απεριόριστη ρευστότητα αγοράζοντας ομόλογα για όσο διάστημα χρειαστεί. Η ύφεση αναπόφευκτη, η διάρκειά της ο μεγάλος άγνωστος.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Διάρκεια μέχρι το εμβόλιο για τον ιό , Αντοχή των οικονομιών με κλειστές επιχειρήσεις.

  • Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η προσπάθεια για τόνωση της κατανάλωσης ήταν ήδη προβληματική. Ο νέος ιός έφτασε πρωτίστως στην Β. Ιταλία και από εκεί σε όλα τα κράτη προκαλώντας σοκ στην ζήτηση και προσφορά των προϊόντων, η οποία φυσικά επεκτάθηκε και στις υπηρεσίες μετά την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που άρχισε να ισχύει σε κάθε μία χώρα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαρκείς συνεδρίες και η ΕΚΤ να υπόσχεται πακέτα στήριξης για να μην γυρίσει η οικονομία σε ύφεση. Ήδη το πρώτο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ είναι 750δις ευρώ για την ευρωζώνη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας υποσχέθηκε 250δις στερλίνες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά για την Ευρώπη, περίπου 1 τρις δολλάρια θα διατεθούν για τη νομισματική χαλάρωση στο τραπεζικό σύστημα. Η άρση του 33%, που μέχρι πρόσφατα η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα σε κάθε σειρά τίτλων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με την ίδια την πρόεδρο Laguarde να δηλώνει ότι η οικονομία περνάει σε σοκ, τα νούμερα της οποίας θα φανούν το δεύτερο τρίμηνο. Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα φανούν τουλάχιστον στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το γερμανικό βιομηχανικό PMI ανακοινώθηκε στο 48 και το γαλλικό στο 49,8 για τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται μεγάλη πτώση μέσα στο Μάρτιο, που όμως θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Αντίστοιχα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης  έπεσε στο 1,2% το Φεβρουάριο από 1,4%, ενώ η ανεργία παραμένει σταθερή στο 7,4%. Μεγάλος άγνωστος στην κρίση είναι πόσο θα ανέβει η ανεργία με τις τόσες εταιρίες κλειστές και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να στηρίξουν εργοδότες και εργαζόμενους μέχρι ενός σημείου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανάπτυξη για το 4ο τρίμηνο ανακοινώθηκε στο 1% από 2,3% πιο πριν και μάλλον μηδενίζεται το πρώτο τρίμηνο με χειρότερη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η ανεργία του Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε στο 16,3% από το 16,5%, ενώ αναμένονται τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου τους επόμενους μήνες, οπότε και θα αργήσει να φανεί το μέγεθος της δυσμενούς μείωσης της απασχόλησης, λόγω των νέων δεδομένων με τα κλεισίματα των επιχειρήσεων, κυρίως των εμπορικών και του λιανεμπορίου. Η αγορά αντέδρασε πολύ αρνητικά κάνοντας χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μέσα στο Μάρτιο (484,4 μονάδες) και αντίστοιχα τα ελληνικά ομόλογα (εταιρικά και κρατικά) πιέστηκαν υπερβολικά φτάνοντας σε αποδόσεις ρεκόρ (10ετία 2,34%).

Μηδενικός ρυθμός πληθωρισμού και μηδενικά επιτόκια προδικάζουν μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας στο ευνοϊκό σενάριο. Η ύφεση είναι αναπόφευκτη, όμως η ανάκαμψη έχει πολλές πιθανότητες να είναι επίσης απότομη (V-shape).

Euro-Area Inflation

 

Πηγή: Tradingeconomics.com | Eurostat

Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική εναλλαγή τοποθετήσεων σε μετοχές λόγω των ελκυστικότερων αποδόσεων με πολύ υψηλότερο ρίσκο πλέον, καθώς η μεταβλητότητα ανέβηκε κατακόρυφα.

  • Η.Π.Α.

Η οικονομία των ΗΠΑ παρόλο που ήταν υπόδειγμα καλής ανάπτυξης, λόγω των νέων εξελίξεων του κορωνοϊού έδρασε γρήγορα και μείωσε τα επιτόκια δύο φορές από 1,75% στο 1,25%, και τελικά στο 0,25%. Πέρα από τα επιτόκια όμως, η FED παρέχει απεριόριστο ποσό ρευστότητας στο σύστημα, που σημαίνει ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν περιορίζεται σε κρατικά ομόλογα, αλλά επεκτείνεται σε οποιοδήποτε άλλο χρεόγραφο,  πλην των χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων (high yields ή junk bonds). Παράλληλα, η δημοσιονομική πολιτική δεν αποσκοπεί στο να φέρει ανάκαμψη, αλλά να σταματήσει την περαιτέρω πτώση. Στο σκηνικό «πολέμου», που προσπαθεί να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση από τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μεταπολεμικά ανακοινώθηκε η εισήγηση για πραγματικό χρήμα απευθείας στον λαό (‘μετρητά από το Ελικόπτερο’), που ζήτησε ο Donald Trump από το Κογκρέσο ύψους 2 τρις δολλαρίων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η ανακοίνωση του PMI Manufacturing, το οποίο βγήκε οριακά πάνω του 50 (50,1) δείχνοντας ξεκάθαρα – μετά τα νέα δεδομένα – ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Risk Mount – Πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ εντός 12 μηνών

 

Πηγή: Bloomberg Economics

Το πρώτο στοιχείο – απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020 και δείχνει  τις πρώτες επιπτώσεις του κορωνοϊού – αφορά τις πωλήσεις νέων κατοικιών (-4,4%), ενώ στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών παρατηρήθηκε αύξηση το Φεβρουάριο κατά 6,5%. Τελευταίο καλό μακρο-οικονομικό στοιχείο είναι η ανεργία για το Φεβρουάριο, που άγγιξε το μεταπολεμικό ρεκόρ του 3,5%.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πότε η ανεργία στις ΗΠΑ μεγιστοποιείται στις προηγούμενες κρίσεις-υφέσεις (περίπου 5-8τρίμηνα).

Out of work

 

Πηγή: BLS, Bloomberg Economics

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια μειώθηκαν σε δύο συνεδρίες στις 3/3 κατά 0,50% (στο 1,25%) και στις 15/3 κατά 1% (στο 0,25%). Τα νομισματικά μέτρα σχεδόν εξαντλήθηκαν, καθώς το 0,25% περισσότερο ψυχολογικό είναι παρά πραγματικό. Όχι μόνο δεν αναμένεται κάποια άλλη κίνηση βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μειώσεις – σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα – ίσως κρατήσουν την οικονομία οδηγώντας την σε μικρή και σύντομη ύφεση.

 

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Η νέα πρόεδρος Christine Lagarde χωρίς πλέον άλλα νομισματικά μέσα για να μειώσει περαιτέρω το κόστος χρήματος, αρκέστηκε να τονίσει επανειλημμένως την παροχή ρευστότητας με στόχο την τόνωση της οικονομίας για την αποφυγή μεγάλης ύφεσης.

Ευρώ – Δολλάριο

Το 2019 το ευρώ, παρόλη τη διακύμανση, έκλεισε στα επίπεδα του 1,12. Το 2020 ξεκίνησε ενδυναμώνοντας το δολάριο, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε με πληθωρισμό κοντά στο 2%, σε βαθμό που είχε πιέσει την κεντρική τράπεζα FED να κάνει μία μικρή μείωση επιτοκίων. Στη συνέχεια όμως του πρώτου τριμήνου, και με τα νέα δεδομένα του κορωνοϊού η κατάσταση στις ΗΠΑ χειροτέρεψε, ενισχύοντας το ευρώ, ενώ μετά την αντίδραση των ΗΠΑ για πρόσθετα μέτρα στήριξης το δολάριο κατευθύνθηκε πάλι προς το 1,07. Αυτό που το αποδυνάμωσε εκ νέου ήταν οι μειώσεις των επιτοκίων και η απεριόριστη παροχή ρευστότητας, όπου και όταν χρειαστεί από την FED. Η κίνηση προς το 1,10 ήταν καθοριστική και δεδομένης της ρευστότητας, λογικά θα υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου.

Euro-Dollar last 3 months

1.0963

Πηγή: Bloomberg

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το ευρώ παραμένει σε κατάσταση ουδέτερη νομισματικά, με μόνο μέτρο που μπορεί να το αποδυναμώσει την παροχή πακέτων στήριξης και ποσοτικής χαλάρωσης, όπου η περίσσια προσφορά μπορεί να το οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Euro-Dollar last year

From 1.20 to 1.09

 

Πηγή: Bloomberg

 

Το Global Equity Fund της GWL άντεξε τις μεγάλες πτώσεις και διακυμάνσεις λόγω του κορωνοϊού, αποδεικνύοντας τη μεγάλη βαρύτητα που είχε η αυξημένη ρευστότητα στις αντίξοες συνθήκες που κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Το Fund, αντιστάθμισε κινδύνους έως και 30%, όπου σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας κατάφερε να αντέξει καλύτερα από τους μεγάλους δείκτες των αγορών.

Στρατηγική και Κατανομή Μετοχικών Τοποθετήσεων

Η αποτίμηση των αγορών είναι χαμηλή. Άγνωστο παραμένει αν και πόσο θα διαρκέσει η ύφεση και αν η ανάκαμψη θα είναι σχήματος V (απότομη), W (απότομη με επαναφορά) ή U (θα διαρκέσει αρκετά η ύφεση).</p

Τηρείται στάση αναμονής, καθώς επίκεινται τοποθετήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μετά τις βίαιες διορθώσεις που έγιναν. Ιδιαίτερο βάρος των τοποθετήσεων του Fund, αποτελούν οι κορυφαίες εταιρίες του Τομέα της Τεχνολογίας στις Η.Π.Α., και οι ανερχόμενες εταιρίες internet.

World Equities Fund Ετήσιο Διάγραμμα


(Πηγή: Bloomberg)

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Με αφορμή την ραγδαία αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και ομολόγων, εκφράζονται ενδοιασμοί για τη διαμόρφωση ανοδικής τάσης, ωστόσο εκτιμάται ότι τα μηδενικά επιτόκια υποστηρίζουν και μπορούν να αποδεχθούν υψηλότερες τιμές μετοχών. Οι μεγάλες διορθώσεις που αναμένονταν για μία 5ετία, συνηγορούν στο γεγονός, ότι τώρα οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές με μεγάλο άγνωστο παράγοντα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικονομίες, παρόλα τα πακέτα στήριξης. Τα μεγάλα ποσοστά ρευστότητας εξυπηρετούν τον σκοπό αυτόν, ώστε αφενός να προστατεύουν από πτώσεις, αφετέρου να γίνονται τοποθετήσεις, όταν οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδιωκόμενη ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρις ότου υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού και μειωμένης τάσης θανάτων. Εξ΄ου και οι καθυστερήσεις στον συντονισμό των δράσεων από τις ευρωπαϊκές και άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι συζητήσεις και αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο έκδοσης μίας μορφής ευρωομολόγου και ή άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό στήριξης ESM καθυστερούν, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο ότι στην πρώτη περίπτωση η Ευρωζώνη υιοθετεί ρίσκο αμφίβολης αξιολογικά χώρας (αν πρόκειται για χώρες του νότου), ενώ στην δεύτερη περίπτωση στο ότι η χώρα που θα λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να την αποπληρώσει στο μέλλον, διαφορετικά θα μπει σε μνημόνιο, κάτι που μάλλον δεν θα είναι επιθυμητό από την ίδια.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Χρηματοοικονομικός 25% – Ενέργειας 5% Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.