Παγκόσμια Οικονομική Επισκόπηση – Μάρτιος 2025

Μάρτιος 2025 Οικονομική επισκόπηση

Από τον Μάρτιο του 2025, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων – κυρίως λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ – έχει διαμορφώσει σημαντικά το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τους δασμούς κατά 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ πρόσθεσαν επιπλέον 10 ποσοστιαίες μονάδες στα κινεζικά προϊόντα. Οι ενέργειες αυτές, οι οποίες αυξάνουν συνολικά τους δασμούς κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Τραμπ, εισήγαγαν αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο S&P 500 κατέγραψε το πιο δύσκολο τρίμηνο από το 2022 και ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe αυξήθηκε κατά 28% το πρώτο τρίμηνο. Σε απάντηση, η Goldman Sachs αναμένει τώρα τρεις μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος για να βοηθήσει στην άμβλυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Περιφερειακές εξελίξεις

  • Ηνωμένες Πολιτείες

    Οι νέοι δασμοί προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά και δημιούργησαν ανησυχίες για την κατανάλωση και τον πληθωρισμό. Το καταναλωτικό κλίμα έχει εξασθενήσει, όπως μετράται από τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, και ο πυρήνας του πληθωρισμού PCE σκαρφάλωσε στο 2,8% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το εργαλείο GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% το α’ τρίμηνο του 2025. Οι δείκτες αυτοί αναδεικνύουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, κατά τον οποίο η ανάπτυξη επιβραδύνεται ακόμη και όταν οι τιμές αυξάνονται.

  • Ευρωζώνη

    Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πιθανές επιπτώσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πρόγραμμα “ReArm Europe”, προτείνοντας κοινά δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στον τομέα αυτό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίθηκε στις αυξανόμενες παγκόσμιες αβεβαιότητες μειώνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

  • Κίνα

    Η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια ψυχρή αγορά ακινήτων και γενικότερους οικονομικούς ανέμους. Παρά τον καθορισμό ενός εύρωστου στόχου για ανάπτυξη της τάξης του 5% και ενός στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών- οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τη βιωσιμότητα της εγχώριας κατανάλωσης και τις επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές.

  • Ηνωμένο Βασίλειο

    Σε απάντηση στις μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές, οι βρετανικές επιχειρήσεις εντείνουν τις στρατηγικές επανατοποθέτησης και εγγύς τοποθέτησης, διαθέτοντας 650 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια για να μειώσουν τις ευπάθειες της αλυσίδας εφοδιασμού. Η έγκριση από την κυβέρνηση του έργου Lower Thames Crossing ύψους 9 δισεκατομμυρίων λιρών σηματοδοτεί τη συνεχή δέσμευση για την ανάπτυξη υποδομών, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής.

Επενδυτικές επιπτώσεις σε ένα περιβάλλον με βάση τους δασμούς

  • Αυξημένη μεταβλητότητα και αμυντικά παιχνίδια

    Η αναζωπύρωση των δασμών αυξάνει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών. Οι αμυντικοί τομείς, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να είναι πιο απομονωμένοι από τις εμπορικές διαταραχές, ενώ οι βιομηχανικοί κλάδοι και οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό αντιμετωπίζουν πρόσθετη πίεση.

  • Μεταβολές νομισματικής πολιτικής

    Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενδέχεται να κλίνουν προς πιο διευκολυντικές πολιτικές – π.χ. μειώσεις επιτοκίων ή ενέσεις ρευστότητας – για να μετριάσουν τους κινδύνους ύφεσης. Τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτά τα μέτρα πολιτικής, αν και η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις πραγματικές αποδόσεις.

  • Γεωγραφική και τομεακή διαφοροποίηση

    Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαφοροποίησης σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το εμπόριο. Οι στρατηγικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στροφή προς εταιρείες με ισχυρές εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού ή ισχυρή τιμολογιακή δύναμη που μπορεί να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος εισαγωγών.

  • Αναπροσαρμογή της αλυσίδας εφοδιασμού

    Με την επανεγκατάσταση και την παράλληλη μεταφορά σε άλλες χώρες να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην εφοδιαστική, τον βιομηχανικό αυτοματισμό και τις προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενη ζήτηση. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά πόσο γρήγορα υλοποιούνται αυτές οι τάσεις και σε ποιο βαθμό υποστηρίζονται από κυβερνητικά κίνητρα.

Outlook

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές διαταραχές, με εκτιμήσεις για επιπτώσεις έως και 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς είναι πιθανή και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιέσεις από το υψηλότερο κόστος εισροών. Παρ’ όλα αυτά, εάν οι αβεβαιότητες πολιτικής αμβλυνθούν, είναι πιθανή η ανάκαμψη του εταιρικού κλίματος και των επενδύσεων.

Συνοπτικά, οι δασμοί που εισήχθησαν στις αρχές του 2025 συνέβαλαν σε αυξημένη μεταβλητότητα, αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού, η στρατηγική κατανομή σε ανθεκτικούς τομείς και περιοχές, σε συνδυασμό με τη στενή παρακολούθηση των δράσεων νομισματικής πολιτικής, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να περιηγηθούν επιτυχώς στο εξελισσόμενο εμπορικό περιβάλλον.