Ενημερωτικό Σημείωμα Γ’ Τρίμηνο 2020

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος ε-ξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Το καλοκαίρι καίτοι θερμό δεν κατάφερε να φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα στις οικονομίες που είναι συνδεδεμένες μαζί του λόγω εποχικότητας. Ο λόγος είναι ο κορωνοϊός Covid-19 που επηρέασε τους κλάδους μεταφορών, τουρισμού, εστίασης και στέγασης. Οι περισσότερες οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά περίπου 25-30% το δεύτερο τρίμηνο ενώ το τρίτο προβλέπεται να ανακοινωθεί επίσης αρνητικό. Η ανάκαμψη εξακολουθεί να αναμένεται για τα μέσα του 2021 που όμως θα πάρει παράταση αν το εμβόλιο δεν βγει στην παραγωγή τον προσεχή χειμώνα. Η αφθονία του χρήματος που φρόντισαν οι κεντρικές τράπεζες κρατά ει εν μέρει πολλές πτυχές, πλην όμως δεν είναι αρκετό να υπερκεράσει την έλλειψη ζήτησης ειδικά στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα αποπληθωρισμού.

Μάρτιο και Σεπτέμβριο του 2020 έχει παρουσιάσει εξαιρετική πορεία λόγω αυξημένης ζήτησης μετο-χών τεχνολογίας η οποία υπόσχεται πολλά κέρδη ειδικά λόγω των προβλημάτων εγγύτητας που έχει επιφέρει η κρίση του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστική η πιο απότομη άνοδος στον μετά κορωνοϊό εγκλεισμό.

NASDAQ Composite Index – 1 Year graph

 

Πηγή: Bloomberg

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Η κρίση συνεχίζεται. Τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ συγκρατούν τράπεζες και οικονομίες

  • ΗΠΑ: Η οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς με τις αγορές να ενισχύονται παρατεταμένα. Τα κρούσματα όμως αυξάνονται ραγδαία. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα σημάνουν το πώς θα κινηθεί ο χειμώνας.

Αβεβαιότητες (Uncertainties) – Κίνδυνοι (Risks): Αύξηση των κρουσμάτων και των θανά-των, το εμβόλιο καθυστερεί.

  • Ευρώπη

Τα πρωτόγνωρα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που αποφάσισε η Ευρωζώνη βοήθησαν εν μέρει όχι μόνο γιατί δεν ενίσχυσαν όλες τις χώρες, αλλά γιατί άργησαν να εφαρμοστούν. Το καλοκαίρι χτυπήθηκε πολύ από την απότομη μείωση των μετακινήσεων γεγονός που συμπαρέσυρε πολλές πτυχές της οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε λειτουργική όμως με χαμηλότερη κατανάλωση επιβαρύνοντας τα αποθέματα και τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέβηκαν επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά ελλείματα.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2ο τρίμηνο υποχώ-ρησε κατά 11,8% ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 14,7% με το πρόβλημα του αποπληθωρισμού (-0,2%) να είναι βασικός σκόπελος για την ανατροπή της κατάστασης. Τα μηδενικά επιτόκια ευνοούν τη λήψη δανείων τα οποία όμως οι εμπορι-κές τράπεζες δίνουν με φειδώ.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει κάποιες δυσχέρειες λόγω έξαρσης των κρουσμάτων μετά τις διακοπές με την οικονομία και το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 7,6%, ενώ διάφορες χώρες του νότου προβαίνουν σε τοπικά lockdown (πχ Μαδρίτη) γονατίζοντας την τοπική κοινωνία οικονομικώς.

Euro-Stoxx -50 (YTD)

Πηγή : Bloomberg

Αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού και μηδενικά επιτόκια προδικάζουν μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας στο ευνοϊκό σενάριο. Η ύφεση έρχεται με δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αρνητικό αλλά η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν το 2021.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανακοινώθηκε μειωμένος κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με την βιομηχανική παραγωγή να γράφει οριακές απώλειες (-0,2%) το καλοκαίρι ξεπερνώντας την στασιμότητα της ά-νοιξης. Ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ αρνη-τικό έδαφος (-1,9%) ειδικά τον Αύγουστο όπου αναμενόταν μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω του τουρισμού. Η ανεργία είναι υψηλή (16,7%) και αναμένεται να μεγαλώσει λόγω κλεισίματος των εποχικών επιχειρήσεων. Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν επίσης πτωτικά με μειωμένο όμως ρυθμό (-3,1% από -3,8%).

Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική εναλλαγή τοποθετήσεων σε μετοχές λόγω των ελκυστικότερων αποδόσεων με πολύ υψηλότερο ρίσκο πλέον, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή και ειδικά το 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους ενισχύθηκε.

  • Η.Π.Α.

Η αγορές των ΗΠΑ κινήθηκαν κυρίως θετικά λόγω της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει από την FED με μόνο διορθωτικό μήνα τον Σεπτέμβριο. Ο ορίζοντας των εκλογών του Νοεμβρίου πλησιάζει και τα αντίπαλα στρατόπεδα βγάζουν τα βαριά πυροβολικά τους για τον πόλεμο των εντυπώσεων. Το πρώτο Debate δεν έδειξε παρά χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης, το οποίο μαζί με την ανακοίνωση κρούσματος κορωνοϊού στον ίδιο τον πρόεδρο Trump ήρθε να δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην κούρσα.

Η οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της και η ύφεση έχει θέση την σφραγίδα της επίσημα με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο. Μόνη καλή εξαίρεση αποτελεί η αγορά των ακινήτων που παρόλη την υποχώρηση του Σε-πτεμβρίου (-5,1%) οι υπόλοιποι μήνες είναι ανοδικοί γεγονός που εξηγείται αφενός από τα στεγαστικά κι επισκευαστικά δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες και αφετέρου από τους οι ενδιαφερόμενους που αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα ο Αύγουστος ήταν εντυπωσιακά ανοδικός.

Δείκτες υπαρχουσών κατοικιών και νέων πωλήσεων

 

Πηγή: National Association of Realtors

Σε επίπεδο αγορών και δη μετοχικών όλη η χρονιά έχει σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη με τρεις μήνες να καταγράφουν ζημιές: Φεβρουάριος, Μάρτιος και Σεπτέμβριος. Η μεταβλητότητα παρόλη την έξαρση λόγω κορωνοϊού που από 20 ανέβηκε στο 70 έχει μάλλον σταθεροποιηθεί στο 30 (S&P VIX) υποδηλώνοντας την συνολική αύξηση του ρίσκου πάνω στο οποίο πρέπει να σταθμιστούν τα όποια κέρδη.

  • Επιτόκια ΗΠΑ – Τα επιτόκια παραμένουν στο 0,25% και δεν ανα-μένεται κάποια περαιτέρω μεταβολή από τη στιγ-μή που η ίδια η FED παρέχει απεριόριστη ρευστό-τητα στις επιχειρήσεις.

  • Επιτόκια Ευρωζώνη – Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν μηδενικά χωρίς καμία προοπτική να ενισχυθούν όσο το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει μεγάλο.

Ευρώ – Δολλάριο

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 κινήθηκε ανοδικά για το ευρώ λόγω της τάσης που δημιουργήθηκε από το δεύτερο τρίμηνο καθώς η απεριόριστη παροχή ρευστότητας δολλαρίου όπως ήταν λογικό αδυνάτησε το αμερικανικό νόμισμα σε επίπεδα που προσέγγισαν το 1,19 στο τέλος του Αυγούστου με τον Σεπτέμβριο να διορθώνει προς 1,17.

Euro-Dollar last 6 months

Πηγή: Bloomberg

Προφανώς η ανοδική πορεία του ευρώ δεν έχει τελειώσει αλλά οι εκλογές των ΗΠΑ παίρνουν τη σκυτάλη για να ορίσουν την ισοτιμία αφού τα τελευταία χρόνια η εν λόγω ισοτιμία ορίζεται από τις αμερικανικές κινήσεις και όχι από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Euro-Dollar last year

Πηγή: Bloomberg

Το Global Equity Fund της GWL άντεξε τις μεγάλες πτώσεις και διακυμάνσεις λόγω του κορωνοϊού, αποδεικνύοντας τη μεγάλη βαρύτητα που είχε η αυξημένη ρευστότητα στις αντίξοες συνθήκες που κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Το Fund, αντιστάθμισε κινδύνους έως και 30%, όπου σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας κατάφερε να αντέξει καλύτερα από τους μεγάλους δείκτες των αγορών.

Στρατηγική και Κατανομή Μετοχικών Τοποθετήσεων

Η αποτίμηση των αγορών είναι χαμηλή. Τηρείται στάση επιφυλακτική, καθώς οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ελκυστικές τιμές στις διορθώσεις που έγιναν αναμένονται να αποδώσουν. Ιδιαίτερο βάρος των τοποθετήσεων του Fund, αποτελούν οι κορυφαίες εταιρίες του Τομέα της Τεχνολογίας στις Η.Π.Α., και οι ανερχόμενες εταιρίες internet.

Ετήσιο Διάγραμμα Χρυσού

 

(Πηγή: Bloomberg)

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Με αφορμή την ραγδαία αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και ομολόγων, εκ-φράζονται ενδοιασμοί για τη διαμόρφωση ανοδικής τάσης, ωστόσο εκτιμάται ότι τα μηδενικά επιτόκια υποστηρίζουν και μπορούν να αποδεχθούν υψηλότερες τιμές μετοχών. Οι μεγάλες διορθώσεις που αναμέ-νονταν για μία 5ετία, συνηγορούν στο γεγονός, ότι τώρα οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές με με-γάλο άγνωστο παράγοντα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικονομίες, παρόλα τα πακέτα στήριξης. Τα μεγάλα ποσοστά ρευστότητας εξυπηρετούν τον σκοπό αυτόν, ώστε αφενός να προστατεύουν από πτώσεις, αφετέρου να γίνονται τοποθετήσεις, όταν οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδιωκόμενη ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρις ότου υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού και μειωμένης τάσης θανάτων. Οι σημαντικές αποφά-σεις που πάρθηκαν από πλευράς κεντρικών τραπεζών συνηγορούν στο γεγονός της συντονισμένης στήριξης το οποίο εξαργύρωσαν οι αγορές με τις ανοδικές τους διορθωτικές κινήσεις. Όμως η μεταβλη-τότητα έχει αυξηθεί σημαντικά υποδεικνύοντας ότι τα ρίσκα είναι αυξημένα.

Κλάδοι Επενδύσεων

ΒΒιομηχανίας 10% – Χρηματοοικονομικός 25% – Ενέργειας 5% Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.