Ενημερωτικό Σημείωμα Α’ Τρίμηνο 2024

Το διαχρονικό κύρος της GWL αντλείται από την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει – ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και υψηλής μεταβλητότητας – από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και προβλέψεών του για την από το 2008 πλέον σοβαρή μεταπολεμική ύφεση, αλλά και την επακόλουθη διασφάλιση και ανάπτυξη των περιουσιών των επενδυτών του, μέσω της σταθερής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Asset Management, καθώς και από την τεκμηριωμένη επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών του.

Η GWL λειτουργεί από το 1992 στο χώρο της Διαχείρισης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, ως πρότυπο του Asset Management στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς συγκρίσιμη με την παροχή ευρέως φάσματος εξατομικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών.

Τάσεις & Εξελίξεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 χαρακτηρίστηκε από σταθερά επιτόκια, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία-Ρωσία και Ισραήλ-Γάζα. Οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν ότι θα προβούν σε μείωση των επιτοκίων αλλά όχι τόσο άμεσα όπως αναμενόταν από μερίδα αναλυτών. Η κατανάλωση νοσεί στην Ευρώπη ενώ ανθεί στις ΗΠΑ με την τεχνολογία να έχει τον πρώτο λόγο πίσω από κάθε κλάδο και την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει τον χώρο που της δίδεται. Το ενεργειακό πρόβλημα έχει λυθεί με διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ανάλογα την περίσταση και τη χώρα ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να φέρει περαιτέρω έσοδα στους τουριστικούς προορισμούς και στα αντίστοιχα κράτη.

Εξάμηνο διάγραμμα όπου απεικονίζεται η απόδοση στο 10ετές κρατικό γερμανικό ομόλογο
το οποίο, παρόλη τη μεταβλητότητα που παρουσιάζει, παραμένει στην περιοχή του 2,20%-2,45% επί 6 μήνες δείχνοντας την προσδοκία των επενδυτών περί μη άμεσης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

 

Πηγή: Bloomberg

Συνοπτικά:

  • Ευρώπη: Ο πληθωρισμός τιθασεύεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η κατανάλωση παραμένει χαμηλή.

  • ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αναμένεται μείωση επιτοκίων το 2ο εξάμηνο του έτους. Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία αλλά και κίνδυνος ανάλογα την χρήση.

  • Ευρώπη

Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά και στο μέτωπο των εξελίξεων τα οικονομικά μεγέθη δεν δημιούργησαν προβλήματα παρόλα τα μικτά αποτελέσματα. Η βιομηχανία είχε οριακή ανάπτυξη, ο πληθωρισμός μειώθηκε, η ανεργία σταθερή και οι λιανικές πωλήσεις σε οριακές αυξομειώσεις. Το μεταναστευτικό και το Ουκρανικό παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα με την κρίση στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, να έχει τελειώσει. Η κούρσα της ανόδου συνεχίζεται στα ακί-νητα ενώ η προσφορά εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης.

Στα οικονομικά στοιχεία, στην ευρωζώνη, το βασικό επιτόκιο παραμένει 4,75%, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% (μειωμένος κατά 0,4% περίπου τους τελευταίους 3 μήνες), η ανεργία στο 6,4% (σταθερή από την αρχή του χρόνου) και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,1%.

Euro-Stoxx -50 (6 μήνες)

Πηγή : Bloomberg

  • Ελλάδα

Οι εκδόσεις των κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων γίνονται ανάρπαστες, τα ακίνητα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία ανόδου των τιμών ενώ τα δημοσιονομικά φέρουν τη βαριά τους παρακαταθήκη. Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια χωρίς αντιπολίτευση ενώ το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό από τουριστικής άποψης με τις κρατήσεις να βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές.

ASE Index (6 μήνες)

Πηγή : Bloomberg

  • Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ παρόλες τις εκλογές στο τέλος του χρόνου, το ενδιαφέρον παραμένει στα μεγάλα κέρδη των κολοσσών και τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις (πλέον 6 εταιρίες έχουν άνω του $1 τρις κεφαλαιοποίηση) και στις προσδοκίες οι οποίες όχι μόνο δεν τρομάζουν αλλά σε κάθε διόρθωση, τοποθετείται περαιτέρω ρευστότητας που λιμνάζει και που θα ενισχυθούν οι τοποθετήσεις όταν αρχίσει ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από το 5,5% που βρίσκονται σήμερα.

S&P 500 (YTD)

Πηγή: Bloomberg

  • Κίνα

Στην Κίνα, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν με ερωτηματικό για την αντιπροσωπευτικότητά τους παρόλες τις ενδείξεις ανάκαμψης από την οικονομική δυσπραγία που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τον κλάδο των ακινήτων. Η προσφορά των αγαθών και υπηρεσιών παραμένει υψηλότερη από την ζήτηση και οι τοπικές κυβερνήσεις αρχίζουν να συντονίζονται περισσότερο από την κεντρική. Τα στοιχεία δείχνουν μάλλον σταθεροποίηση. Πληθωρισμός (Φεβρουαρίου) 1%, βιομηχανική παραγωγή (Φεβρουαρίου) +7%, ανεργία (Ιανουαρίου) 5,3%, τιμές ακινήτων μείωση κατά 1,4%.

Shanghai Shenzhen-300 (6 μήνες)

Πηγή: Bloomberg

Ευρώ – Δολάριο

Η ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του 1ου τριμήνου του 2024 κι αυτό χωρίς ιδιαίτερα θετικά νέα στην Ευρώπη αλλά λόγω των μικτών οικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με κατεύθυνση το 1,05 σε πρώτο στάδιο και προς το 1 σε πολύ δεύτερο.

EuroDollar (6 μήνες)

Πηγή: Bloomberg

 

Προοπτική Επενδύσεων – Τοποθετήσεις

Συμπερασματικά

Το 2024 ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά στις αγορές συνεχίζοντας την καλή πορεία του 2023. Τα αποτελέσματα των εταιριών και οι οικονομικές ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν την καλή πορεία και τροφοδότησαν τις αγορές ώστε να συνεχίσουν και το 2ο τρίμηνο. Οι κίνδυνοι, εκτός των απροόπτων και των εξωγενών παραγόντων, είναι γνωστοί και μετρήσιμοι. Οι κυριότεροι είναι ο πληθωρισμός που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά, οι 2 πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα και τα υψηλά επιτόκια που όμως αναμένονται να ξεκινήσουν τον κύκλο της μείωσης, εξοβελίζοντας τον κίνδυνο στις τράπεζες από τις μη πληρωμές των δανειοληπτών. Οι δανεισμοί παραμένουν υψηλοί σε οικονομίες, εταιρίες κα νοικοκυριά πλην όμως η ανάπτυξη του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός τους δείχνουν μικρότερους. Κίνα και Ινδία ακολουθούν με πρωταγωνιστή την Ινδία αυτήν την φορά και την Κίνα να έχει αρχίσει να διορθώνει.

Κλάδοι Επενδύσεων

Βιομηχανίας 10% – Ενέργειας 25% – Χρηματοοικονομικός 5% – Πληροφορική Τεχνολογία 60%

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWLAM, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών η/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιο για τον σκοπό αυτόν. Η αναπαραγωγή της ή του περιεχομένου της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπό, χωρίς την άδεια της GWLAM. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους.Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWLAM δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθοιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.