Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Νοέμβριος 2019

Η οικονομία στις ΗΠΑ κινήθηκε με σταθερά και μάλλον ήπια βήματα καθώς όπως χαρακτηρίστηκε και επίσημα στη γνωστή “Φαιά Βίβλο” η οικονομία κινήθηκε με “μέτριο έως ήπιο ρυθμό”. Η Φαιά Βίβλος (Beige Book) αποτελεί τη σύνθεση του επιχειρηματικού κλίματος των ΗΠΑ καθώς συγκεντρώνει αναφορές από όλη τη χώρα αναφορικά με το επιχειρείν. Οι αγορές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και οι φόβοι για ύφεση απομακρύνονται. Οι οξύτητες με την Κίνα αμβλύνονται καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, με σεβασμό και ισότητα θα εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Στην Ευρώπη παρόλη την προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία, ο πληθωρισμός που χαρακτηρίζεται “tepid inflation” (άτονος-χλιαρός) ενισχύθηκε μεν αλλά απέχει αρκετά από τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1% έναντι 0,9% που αναμενόταν αλλά ακόμα παραμένει (βλ. διάγραμμα) σε χαμηλά επίπεδα με τάση πτωτική. Στη Γερμανία υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο καθώς η προσωπική κατανάλωση έπεσε ενώ στα θετικά νέα, υποχώρησαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας κατά 16.000 (ανεργία: 6%). Στις 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές της Βρετανίας ενδέχεται να προκαλέσουν νέο κύμα anti-brexit αν δεν δώσουν ψήφο στον πρωθυπουργό Johnson να προχωρήσει σε μία “καλή λύση”. Στην Ελλάδα τα ομόλογα μετά το ράλυ σταθεροποιήθηκαν στο 1,37% στην 10ετία.

Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε υπέρ του δολλαρίου μετά την κερδοσκοπική κίνηση του Οκτωβρίου. Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ δείχνουν να απομακρύνονται και η εκτίμησή μας είναι ότι η ισοτιμία θα συνεχίσει προς το 1,08.

Η προτίμησή μας παραμένει στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών όπου δεν έχουμε καμία θέση. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 80%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 60%. Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να έχει μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη και ότι τα ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν κινηθεί υπερβολικά ανοδικά.

US Consumer Spending (Πηγή: Bloomberg)
Euro-Area Inflation (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Source: Bloomberg)

Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.