Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Οκτώβριος 2019

Η ψυχολογία στις ΗΠΑ για την οικονομία παραμένει σε σταθερά επίπεδα, παρόλες τις ανησυχίες για μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα γεωπολιτικά δρώμενα και τις εξελίξεις στις εμπορικές συμφωνίες. Τα σημάδια από τους οικονομικούς δείκτες είναι ενθαρρυντικά ενώ το ενδεχόμενο μίας ύφεσης απομακρύνεται. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει διαρκώς και η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ισχυρή με τον δείκτη λιανικών πωλήσεων ενισχυμένο κατά 4,1%. Ο πληθωρισμός παραμένει αμετάβλητος ενώ ο κλάδος των ακινήτων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις νέες άδειες να παρουσιάζουν άνοδο 4,6%. Η πολιτική Trump στη Συρία και Τουρκία είναι καθαρά προς ενίσχυση της δημοφιλούς του εικόνας και μία βιτρίνα πίσω από την οικονομία που παραμένει ακμάζουσα.

ΣΣτην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά πλην της Κεντρικής Τράπεζας που στο τιμόνι γίνεται η επίσημη αλλαγή από τον Dragui στην Laguarde και τις διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις τράπεζες και την οικονομία με όση ρευστότητα χρειαστεί. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σταθερή ενώ χρειάζεται ν΄ αυξηθεί και οι πωλήσεις αυτοκινήτων έρχονται να ενισχύσουν τις λιανικές πωλήσεις που μένουν σταθερές. Η ανησυχία ότι η Γερμανία παρουσιάζει σταθερό δείκτη επιχειρηματικότητας προβληματίζει τους επενδυτές.

Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε ανοδικά υπέρ του ευρώ αυτήν τη φορά καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το αντίπαλο νόμισμα. Η κίνηση ήταν καθαρά κερδοσκοπική και αναμένουμε να επανέλθει η ισοτιμία στα επίπεδα του 1,10 σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η προτίμησή μας παραμένει στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών όπου δεν έχουμε καμία θέση. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 80%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 60%. Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να έχει μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη και ότι τα ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν κινηθεί υπερβολικά ανοδικά.

US Employment (Πηγή: Bloomberg)
Euro-Area Inflation (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Πηγή: Bloomberg)

Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ