Ανασκόπηση των Αγορών το 2023

Από την αρχή της λειτουργίας της το 1992, η GWL βασίστηκε στην  ορθή εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και ανάλυσης, σε συνδυασμό με τις αρχές που διέπουν την διαχείριση των κατάλληλων επιλεγμένων επενδύσεων, παρέχοντας μακροπρόθεσμα, συνεπή αποτελέσματα, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής.


Οικονομία: Ανασκόπηση 2023  – Προοπτικές 2024

Ο Επίμονος Πληθωρισμός

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed προέβη, ως αναμενόταν σε αυξήσεις των επιτοκίων της, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό με στόχο 2%, χωρίς, όμως, να επιτευχθεί. Αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει πάνω από αυτό το ποσοστό και κατά τους πρώτους μήνες του 2024. Έτσι, τόσο η Fed όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και μειώσεις επιτοκίων σύντομα.

Εκτός από την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, η αστάθεια στις οικονομικές εξελίξεις επιβαρύνονται και από τις τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις. Η πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται επηρεάζοντας σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα. Το επιπλέον ενεργό μέτωπο του Ισραήλ με τη Χαμάς προκαλεί ανησυχίες για πιθανή εξάπλωσή του λόγω της «εύφλεκτης» και νευραλγικής – εμπορικά και ενεργειακά – περιοχής στην οποία εξελίσσεται.

Οι κυριότερες εξελίξεις το 2023

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street πριν από ένα χρόνο, οι μετοχές υποτίθεται ότι θα κατρακυλούσαν και τα ομόλογα θα έκαναν ράλι, καθώς η Federal Reserve, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε ύφεση, Επίσης, εκτιμούσαν ότι η αγορά κινεζικών μετοχών θα επιτύγχανε σημαντικές αποδόσεις. Πλην όμως, οι προβλέψεις αυτές, όπως της Goldman Sachs και της Bank of America, δεν επαληθεύτηκαν.

Ο αντίκτυπος των επιτοκίων στα νομίσματα

Εν μέσω προβλέψεων ότι η Fed θα πρωτοστατήσει μεταξύ των πλουσίων χωρών στη μείωση των επιτοκίων, αναμένεται εξασθένιση του δολλαρίου. Ωστόσο, εκτιμάται, ότι το δολάριο θα μπορούσε ακόμα να ενισχυθεί, επειδή ο υπόλοιπος κόσμος θα χρειαστεί να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια προκειμένου να βοηθήσει τις οικονομίες του. Για το ιαπωνικό γεν προβλέπεται να ανέβει, καθώς αναμένεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ομόλογα

Η αλλαγή της πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο στην πορεία προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική το 2024 είχε άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με τις εκτιμήσεις να πέσει στο 3,98%.

Μετοχές

Το 2024 δεν αναμένεται – κατά την συναινετική άποψη των αναλυτών – το ίδιο λαμπρό όπως το 2023 για τις αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί ενόψει προσδοκιών για μια ήπια οικονομική προσγείωση και μειώσεις επιτοκίων για το 2024.

Μετά από υψηλά ρεκόρ στους δείκτες αναφοράς το τελευταίο διάστημα του 2023, οι περισσότερες αμφιβολίες για το 2024 είναι αν η Big Tech θα μπορέσει να επεκτείνει τη μετεωρική της άνοδο μετά την καλύτερη χρονιά της από την φούσκα dotcom. Τα ερωτήματα είναι κατά πόσον το ράλι διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει καθυστερήσεις του 2023, όπως οι κινεζικές μετοχές, ή εάν η πολυαναμενόμενη ύφεση επιτέλους χτυπήσει και ωθήσει τις μετοχές σε πτώση.

Συμπερασματικά, οι κεντρικές τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο των ειδήσεων το 2024. Μειώσεις επιτοκίων της τάξης του 1,50% παγκοσμίως τους επόμενους 12 μήνες, είναι πιθανές, και θα είναι η πρώτη φορά από το πανδημικό έτος 2020 κατά το οποίο οι μειώσεις ξεπέρασαν τις αυξήσεις.

Το 2024 θα είναι επίσης μια μεγάλη χρονιά για εκλογές. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι σε οικονομίες που αντιπροσωπεύουν το 44% της παγκόσμιας παραγωγής θα κατευθυνθούν στις κάλπες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ και στην Ινδία, ενώ το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.


Πίνακας αμερικανικών επιτοκίων και υφέσεων (1965-2023)

Πηγή: Federal Reserve, LSEG Datastream, J.P. Morgan Asset Management. Periods of recession are defined using US National Bureau of Economic Research (NBER) business cycle dates. Data as of 15 November 2023.

Οι Χρηματιστηριακές Αγορές το 2023

Οι αγορές είχαν κατά την πλειοψηφία τους διψήφιες αποδόσεις και αυτό οφείλεται στο καλό κλίμα που επικράτησε και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σε σχέση με το 2022 η χρονιά ήταν καλύτερη από όλες τις απόψεις πλην του νέου γεωπολιτικού κινδύνου στο Ισραήλ με την Χαμάς. Το 2024 αναμένεται πιο συγκρατημένο και με χαμηλότερες διακυμάνσεις.

Αποδόσεις μετοχών μέχρι 30/11/2023

Πηγή: J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets.

Πίνακας διαχρονικών αποδόσεων οικονομιών (2008-2022)

Πηγή: MSCI, Refinitiv Datastream, Standard & Poor’s, TOPIX, J.P. Morgan Asset Management.

ΗΠΑ

Ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να υποδεικνύουν μια συγκρατημένη οικονομία, γενικά παραμένουν σε αρκετά λογικά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορέσει να διατηρήσει μια σταθερότητα το 1ο τρίμηνο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα:

Η προσφορά χρήματος M2 έχει πλέον καταγράψει 12 διαδοχικούς μήνες πτώσης σε ετήσια βάση, ωστόσο οι ραγδαίες μειώσεις στο RRP της Fed (Reverse Repo), αντιστάθμισαν την σύσφιξη της Fed. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, με τον δείκτη PCE στο 2% (Personal Consumption Ratio). Περαιτέρω πτώση στην τιμή βενζίνης τον Δεκέμβριο, αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά τον PCE.

Είτε πρόκειται για ανάπτυξη ιδιωτικών θέσεων εργασίας, κυκλική απασχόληση ή ώρες εργασίας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρουσιάζει ευρεία αποδυνάμωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι δείκτες παραμένουν σε αρκετά σταθερά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σημαντική εξασθένηση για να πυροδοτήσει τυχόν σημαντικές οικονομικές ανησυχίες.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ισχυρή το 3ο τρίμηνο του 23, με την ανάπτυξη να συνεχίζει να υποστηρίζεται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, καθώς η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος επωφελείται πλέον από την πτώση του πληθωρισμού και το συνεχιζόμενο χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones 13,70%, S&P 500 24,23% και Nasdaq 43,42%) υπεραπέδωσαν σε μία χρονιά με υψηλά επιτόκια πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες για ύφεση οι οποίες ελαχιστοποιούνται αν μειωθούν τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2024 (όπως έχει προαναγγείλει έμμεσα η FED).

Δείκτης S&P-500 – 2023

 

Πηγή: Bloomberg.com

Ετήσιες αποδόσεις αμερικανικού δείκτη S&P-500 με εκλογική απόχρωση

(Κόκκινο Ρεπουμπλικάνοι – Μπλε Δημοκρατικοί)

Πηγή: Bloomberg, FTSE, LSEG Datastream, S&P Global, J.P. Morgan Asset Management.
Το 2023 κλείνει στις ΗΠΑ με υψηλό χρέος (άνω των 33,9 τρις δολλαρίων), με επιτόκια στο 5,50%, με τον πληθωρισμό στο 3,1%, την ανεργία στο 3,7% και τις λιανικές πωλήσεις στο 4,9% (11/23). Οι επερχόμενες εκλογές το Νοέμβριο του 2024 δεν αναμένεται να επηρεάσουν δραστικά την αγορά η οποία μάλλον θα κινηθεί σε επίπεδα τιμών σε παράλληλη κίνηση και σε αναζήτηση νέων επιπέδων με κινητήριο δύναμη την διαμόρφωση των επιτοκίων που θα επηρεάσει όμως και τις τιμές των ομολόγων.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρωζώνη τα επιτόκια ανέβηκαν από το 2,5% στο 4,75% μέσα στο 2023 σε μία προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός ο οποίος από το 10% υποχώρησε στο 3,6% μέσα στη χρονιά, με τις λιανικές πωλήσεις όμως να είναι υποτονικές (0,1%) και το ΑΕΠ της ευρωζώνης στην περιοχή του 0%. Η βιομηχανική παραγωγή σε αρνητικό επίπεδο προς το τέλος του 2023 (-6%) ενώ οι αγορές κινήθηκαν θετικά με τάση το τελευταίο δίμηνο.

Τα κρατικά ομόλογα των μεγάλων οικονομιών έχουν μεν θετικές αποδόσεις (10ετίες στη Γερμανία 2%, Γαλλία 2,5%, Ισπανία 2,3%) όμως οι τιμές υποχώρησαν πολύ λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το 2024 μπορεί να ενισχύσει τα ομόλογα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων η οποία όμως δεν αναμένεται πριν το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2024.

Δείκτης EuroStoxx-50 – 2023

Πηγή: Bloomberg.com

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε μία μάλλον ιδιόμορφη οικονομικά χρονιά η οποία σε πολιτικό επίπεδο σταθεροποιήθηκε καθώς ο νέος πρωθυπουργός Rishi Sunak προσπαθεί να δείξει έργο αν και ο πληθωρισμός (3,9%), η ανεργία (4,2%) και η ανάπτυξη (σχεδόν μηδενικές αυξήσεις του ΑΕΠ) βρίσκονται σε οριακά επίπεδα για μία τέτοια οικονομία. Στο μέτωπο των μετοχικών τίτλων δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο με την έλλειψη τάσης να πρωτοστατεί και να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου δείκτη FTSE-100. Η απόδοση των ομολόγων λήξης 10τίας έκλεισε στο 3,5% και τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας στο 5% η οποία αναμένεται να ακολουθήσει την FED στο θέμα της μείωσής τους.

Βρετανικός Δείκτης FTSE-100 – 2023

Πηγή: Bloomberg.com

ΑΣΙΑ – ΚΙΝΑ

Η Κίνα εξακολούθησε να ανακοινώνει θετικά στοιχεία, πλην όμως χρηματιστηριακά η τάση ήταν σαφώς πτωτική χωρίς ιδιαίτερες ανακάμψεις. Η ανεργία έκλεισε στο 5%, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,1%, η βιομηχανική παραγωγή επίσης κατά 6,6%, ο πληθωρισμός ήταν επίσημα οριακά μηδενικός ενώ τα επιτόκια παρέμειναν στο 3,45%. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη έχει αρχίσει να συρρικνώνεται ενώ το 2023 ήταν το έτος που η Ινδία πέρασε σε πληθυσμό την Κίνα και πήρε τα πρωτεία της πιο πολυπληθούς χώρας του πλανήτη.

Κινεζικός Δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 – 2023

 

Πηγή: Bloomberg.com

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία είχε μία πολύ καλή χρηματιστηριακά χρονιά και πέτυχε απόδοση 28,24% το 2023 εμφανώς καλύτερη των προηγούμενων ετών. Νομισματικά παραμένει σε καθεστώς μηδενικών επιτοκίων ενώ αναπτυξιακά το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Γενικά τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός είναι στο 2,8%, η ανεργία στα επίπεδα του 2,5%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9%. Το στοίχημα για την οικονομία της Ιαπωνίας είναι ανοιχτό, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία δομημένη οικονομία με μεγάλο δανεισμό, αλλά γιατί τα μεγέθη της είναι ελεγχόμενα. Η κεντρική τράπεζα (Bank of Japan) δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια ουσιαστική κίνηση επιτοκίων.

Δείκτης Nikkei – 2023

Πηγή: Bloomberg.com

Οι Αγορές Ομολόγων

Το 2023 δεν ήταν χρονιά ομολόγων για τον λόγο ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στην Αμερική οδήγησαν σε απώλειες στις τιμές των ομολόγων. Τα κρατικά ομόλογα των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης έχουν μεν θετικές αποδόσεις (10ετίες στη Γερμανία 2%, Γαλλία 2,5%, Ισπανία 2,3%) όμως οι τιμές υποχώρησαν πολύ λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το 2024 μπορεί να ενισχύσει τα ομόλογα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, το οποίο όμως δεν αναμένεται πριν το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2024.

Πίνακας αποδόσεων 10ετών ομολόγων μεγάλων οικονομιών 2023

Πηγή: Bloomberg.com

Συγκριτικές καμπύλες αποδόσεων Ομολόγων ΗΠΑ 2021, 2022 & (Νοε) 2023

Πηγή: FactSet, Federal Reserve, J.P. Morgan Asset Management.

Στο παραπάνω διάγραμμα είναι εμφανές ότι η καμπύλη των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά το 2021 είχε την κλασική διάταξη, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα ομόλογα είχαν μεγαλύτερη απόδοση από τα βραχυπρόθεσμα. Έτσι ένας επενδυτής με ορίζοντα 30 ετών απολάμβανε απόδοση 1,90% ετησίως ενώ ένας επενδυτής με ορίζοντα έτους 0,39%. Σήμερα όμως, λόγω πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (FED), η καμπύλη όχι μόνο έχει αυξηθεί σε τιμές αλλά έχει αντιστραφεί. Ο επενδυτής των 30 ετών απολαμβάνει μία απόδοση 4,50% αλλά ο επενδυτής του έτους 5,20%. Αυτό σημαίνει ότι τα κοντινά ομόλογα έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε τιμές και οι αποδόσεις έχουν εκτοξευτεί.

Αποδόσεις ομολόγων μέχρι 30/11/2023

Πηγή: J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα κατά το 2023 κινήθηκε σε πολύ θετικά επίπεδα με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 39,08% και να κλείνει στις 1293 μονάδες, με τα προηγούμενα έτη 2022 και 2021 στο 4,08% και 10,43% αντίστοιχα. Η χρονιά παρόλες τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές δεν παρουσίασε ανησυχητικές διορθώσεις πλην του φθινοπώρου που λόγω των καιρικών φαινομένων, ενισχύθηκε μία δυσπιστία προς την χώρα η οποία όμως ξεπεράστηκε με τις αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική βαθμίδα από του διεθνείς οίκους μέχρι το τέλος του έτους. Με εξαίρεση την Moody’s όλοι οι άλλοι οίκοι (DBRS, S&P, Fitch) αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα σφραγίζοντας την αξιοπιστία της και ελκύοντας ήδη κεφάλαια από ξένα funds. Μία άλλη επιτυχία ήταν η μεγαλύτερη μείωση χρέους σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ που οφείλεται στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ανάπτυξη δεν είναι ωστόσο ισχυρή, ειδικά μετά την τουριστική περίοδο που επεκτάθηκε φέτος λόγω της καλοκαιρίας.

Στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, η Ελλάδα (στοιχεία Νοεμβρίου 2023) παρουσίασε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,5%, ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά από 11% σ’ ένα χρόνο στο 3% ενώ η ανεργία μειώθηκε από 11,6% στο 10,8% ενώ η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν θετική κατά 2,1% το 3ο τρίμηνο του 2023.

Διάγραμμα Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών (2023)

 

Πηγή: Bloomberg.com

Κρυπτονομίσματα

Το 2023 ήταν καλή χρονιά σε αποδόσεις για τα κρυπτονομίσματα μετά το 2022 όπου υπέστησαν σημαντικές διορθώσεις. Οι συμμετέχοντες παραμένουν αρκετοί και το ενδιαφέρον ελκύει νέους επενδυτές. Οι κεντρικές τράπεζες δεν παρεμβαίνουν, ούτε θεσμοθετούν κάτι προς το παρόν. Η τεχνολογία Blockchain επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο αλλά χρειάζεται εγρήγορση λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και του κόστους ενέργειας που επίσης μεταβάλλεται σημαντικά και επηρεάζει μερίδα των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

Διάγραμμα Bitcoin (2023 σε USD)

Πηγή: Bloomberg.com

Προοπτικές 2024

ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να κινηθεί σε αναπτυξιακά επίπεδα ειδικά με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων που πρώτη θα ξεκινήσει κυρίως λόγω της τιθάσευσης του πληθωρισμού. Η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της με τον επαναπατρισμό εταιριών και γραμμών παραγωγής που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επερχόμενες εκλογές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της οικονομίας πλην οποιουδήποτε εξωγενούς συμβάντος. Οι σχέσεις με ΕΕ, Κίνα και Ινδία είναι σε καλό επίπεδο ενώ η Ρωσία είναι αποκλεισμένη από τον πλανήτη. Ανεργία, πληθωρισμός και εξαγωγές είναι το στοίχημα το οποίο όμως δεν εμπνέει ανησυχία. Ανατροπή τέλος μπορεί να επέλθει μόνο αν τα επιτόκια δεν μειωθούν και παραμείνουν σταθερά στα υψηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ευρώπη

Οι προοπτικές των ΗΠΑ δεν ισχύουν στον ίδιο βαθμό για την Ευρώπη, η οποία κινείται σε ρυθμούς χαμηλότερους με πολλές και διαφορετικές οικονομίες. Οι μικρότερες χώρες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες οι οποίες όμως, λόγω των υψηλών επιτοκίων αναπτύσσονται μόνο στα ακίνητα. Τα τελευταία λόγω μικρότερης προσφοράς έναντι της ζήτησης συνεχίζουν την κούρσα ανόδου με την στέγη να είναι γενικά σε έλλειψη για πολύ κόσμο που την αναζητά σε «λογικές» τιμές. Στις μεγάλες βιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου, η ηλεκτροκίνηση και η ενέργεια γενικότερα θα δώσουν το στίγμα της προόδου. Στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, το κλίμα δεν κοπάζει και τα κανόνια δεν σιγούν. Η επιρροή τους όμως στην παγκόσμια οικονομία κάθε χρόνο (πλέον) υποβαθμίζεται λόγω εναλλακτικών λύσεων που επιλέγονται.

Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει νέα οικονομική-επενδυτική ταμπέλα, αυτήν των αναπτυγμένων αγορών κι έτσι προσελκύει κεφάλαια μεγάλων ταμείων και funds προσφέροντας λύσεις ενός ισχυρού νομίσματος με μία ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει το 2% ορισμένα τρίμηνα του έτους (2ο και 3ο). Η Τουρκία δεν είναι απειλή ενώ οι γύρω χώρες στη Μεσόγειο έχουν καλές σχέσεις μαζί της. Τα ακίνητα της Ελλάδας είναι πιο ελκυστικά από πολλά αντίστοιχα άλλων χωρών λόγω της τοποθεσίας τους αλλά και των χαμηλότερα συγκριτικά τιμών τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Γενικά αναμένεται μία καλή χρονιά με εύκολο δανεισμό και μείωση κρατικών δαπανών λόγω ψηφιακής διακυβέρνησης.

Διάγραμμα Ευρώ-Δολλαρίου (2023)

Πηγή: Bloomberg.com

Διάγραμμα αμερικανικών επιτοκίων από την Κεντρική FED και προβλέψεις αποκλιμάκωσης

Πηγή: J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets.

Ετήσιο Διάγραμμα GWL Global Equity Fund vs S&P-500

Πηγή: Bloomberg

Επενδυτική Στρατηγική

Ευνοϊκότερες οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 82%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 75%, της ενέργειας το 10%, του χρηματοοικονομικού κλάδου 10% και της βιομηχανίας το 5%. Εκτιμάται, ότι η Ευρώπη απέχει περαιτέρω από μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη, ενώ η οικονομία των Η.Π.Α. υπόσχεται δυναμικότερη και πιο στέρεη ανάπτυξη. Η προτίμηση μετοχών αναπτυγμένων αγορών έναντι ομολόγων παραμένει.

 


Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης – Disclosures: Το παρόν έγγραφο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, συντάχθηκε από την GWL, και δεν υπέχει θέση οποιασδήποτε προσφοράς ή επενδυτικών συμβουλών ή παροχής υποθετικών προτάσεων για αγορά επενδυτικών προϊόντων ή/και οποιωνδήποτε χρηματιστηριακών συναλλαγών ή/και υπηρεσιών. Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται μόνον για σκοπούς πληροφόρησης, είναι προσωπική, αφορά μόνον τον αναγραφόμενο αποδέκτη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ίδιον για τον σκοπόν αυτόν. Το περιεχόμενό της ή τμήματός της δεν θα πρέπει να αναπαραχθεί ή διανεμηθεί για κανέναν σκοπόν, χωρίς την άδεια της GWL. Ενώ ορισμένα στοιχεία προέρχονται από δημοσιευμένες πηγές, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, καμμία εγγύηση δεν δίδεται, που να διασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητά τους. Η γνώμη, προβλέψεις, υποθέσεις, υπολογισμοί, εκτιμήσεις και τιμές – στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αποστολής της, και υπόκεινται σε αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμμία προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες τιμές, ποσοστά και αξίες δεν αποτελούν ένδειξη ότι οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Συνεπώς, η GWL δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε άμεση, έμμεση, ειδική, περιστασιακή, επακόλουθη ζημία, που να περιλαμβάνει απώλεια κερδών, ως επακόλουθο καθ οιονδήποτε τρόπο από την πληροφόρηση που περιέχεται σε αυτήν την επιστολή. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών αποτελεσμάτων.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ