Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Φεβρουάριος 2020

O Φεβρουάριος ήταν μήνας ανησυχίας και προβληματισμού εξαιτίας του θανατηφόρου ιού Corona ο οποίος τείνει να πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Η Κίνα, όπου και τα περισσότερα κρούσματα και θύματα, ως μεγάλος παραγωγός των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιριών κλείνει εργοστάσια και ως καταναλωτής πετρελαίου μειώνει την ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ επηρεάζεται κατά 17% από την Κίνα και συνεπώς η επιβράδυνση (μείωση της μεταβολής του ΑΕΠ) που ήδη αγγίζει το 2% στην Κίνα θα επηρεάσει αρκετά τις οικονομίες πολλών χωρών που εξαρτώνται παραγωγικά από αυτήν. Στους οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ τα επιτόκια παραμένουν σταθερά στο 1,75% και ο πληθωρισμός στο 2,3%.

Στην Ευρώπη η πορεία των αγορών ήταν έντονα αρνητική λόγω του ιού που όχι μόνο είναι ανησυχητικά αλλά και οι υπεύθυνοι υγείας του ΠΟΥ αναφέρουν ότι τα εμβόλια θα είναι έτοιμα από 12-18 μήνες οπότε και το οικονομικό αντίδοτο δεν είναι ορατό. Στη Γερμανία το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο και η μεγάλη ανησυχία είναι κατά πόσο ο ιóς θα επηρεάσει σοβαρά τις οικονομίες και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι αγορές διόρθωσαν αισθητά ιδίως προς το τέλος του μήνα όπου και εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και θάνατοι από τον ιó στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία. Το ελληνικό χρηματιστήριο υπέφερε σοβαρών απωλειών (άνω του 10%) ενώ τα ομόλογα παρέμειναν πιο σταθερά με μικρότερες απώλειες. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κλείνει σε απόδοση στο 1,13% από 0,9%.

Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε υπέρ του δολαρίου και αναμένεται να συνεχίσει προς το 1,06 καθώς η Ευρώπη όχι μόνο δεν παρουσιάζει πληθωρισμό αλλά και ίσως στα αρνητικά επιτόκια παραμείνει εγκλωβισμένη πιο πολύ διάστημα. Η προτίμησή μας παραμένει στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών όπου δεν έχουμε καμία θέση. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 70%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 50%.

S&P 500 Index YTD (Πηγή: Bloomberg)
Euro-Stoxx 50 (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Source: Bloomberg)

Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.

PAST PERFORMANCE IS NO GUARANTEE OF FUTURE RESULTS