Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Ιανουάριος 2020

Η νέα δεκαετία ξεκίνησε δυναμικά, με τους Δείκτες να καταγράφουν νέα υψηλά.

Η κρίση ΗΠΑ – Ιράν ανέβασε το ρίσκο των αγορών, στο οποίο ήρθε να προστεθεί ο θανατηφόρος ιός Corona.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρίες, έχοντας πιθανότατα καταγράψει καλά αποτελέσματα μέσα στο 2019 – και που πρόκειται να ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες – αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία τους. Τα επιτόκια παραμένουν σταθερά στο 1,75%, ο πληθωρισμός στο 2,3%, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύσσεται με 2,1%. Στην Ευρώπη η πορεία των αγορών δεν ήταν αντίστοιχη των ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη δεν εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Το ρίσκο παραμένει μεγαλύτερο, καθώς δεν αναμένονται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από αρκετές εταιρίες για το 2019.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν ευκαιρίες εισόδου στις διορθώσεις, όμως, ο καθηλωμένος πληθωρισμός δεν υποστηρίζει τελικά την Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει – έστω και για ψυχολογικούς λόγους – τα επιτόκια. Αναμένεται μία ήπια ανοδική πορεία με αρκετές όμως διορθώσεις.

Το Brexit μπήκε σε φάση εφαρμογής των συμφωνηθέντων, με την Μ. Βρετανία σύντομα να αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση επένδυσης με μειωμένο ρίσκο.

Στην Ελλάδα τα Ομόλογα ενισχύθηκαν, ειδικά με το καλό κλίμα που δημιούργησε η 15ετής έκδοση των 2,5 δις με επιτόκιο κάτω από 1,9% από τις αγορές.

Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε υπέρ του δολαρίου και αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το Ευρωπαϊκό νόμισμα δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει την οικονομική απραγία της Ευρώπης.

Προτιμώνται οι Μετοχές των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαϊκών, όπου δεν τηρούνται θέσεις. Στις Η.Π.Α. οι Μετοχές καταλαμβάνουν το 80% του χαρτοφυλακίου, με τον κλάδο της τεχνολογίας στο 60% περίπου του συνόλου. Εκτιμάται ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να έχει μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη.

Τα Ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν κινηθεί υπερβολικά ανοδικά.

US Manufacturing – Finance and Insurance (Source: Bloomberg)
Euro-Area Inflation (Source: Bloomberg)
EUR/USD (Source: Bloomberg)


Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.

PAST PERFORMANCE IS NO GUARANTEE OF FUTURE RESULTS