Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Δεκέμβριος 2019

Το 2019 κλείνει με καλή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για ύφεση ολοένα να μειώνονται. Ταυτόχρονα η ρευστότητα ήταν σημαντική με την Κεντρική Τράπεζα να διοχετεύει όσο χρειάζεται με τελευταία την Fed Νέας Υόρκης όπου μόνο την τελευταία εβδομάδα τόνωσε με 25δις την οικονομία. Τα επιτόκια παραμένουν σταθερά στο 1,75% και τη μεταποιητική δραστηριότητα να παρουσιάζει άνοδο στο 1,1% και ο δείκτης PMI είναι οριακά κάτω του 50 που δείχνει ελπίδες ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,3% και οι λιανικές πωλήσεις οριακά μειωμένες στο 0,2% με την προοπτική λόγω των εορτών να ανακάμψουν.

Στην Ευρώπη το Brexit συνεχίζεται μετά το επιτυχές αποτέλεσμα του πρωθυπουργού Johnson και την καθαρή νίκη. Στη Γερμανία και στη Γαλλία ο πληθωρισμός είναι σταθερός στο 1,1% ετησίως και 1% αντίστοιχα αλλά σε μηνιαία βάση είναι αρνητικοί στο -0,8% και -0,1% αντίστοιχα. Οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό παραμένουν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να δανείζει με αρνητικά επιτόκια τις τράπεζες (Deposit Facility Rate: -0,50%) προκειμένου να τις παρακινήσει να δανείσουν τις οικονομίες και να “κυκλοφορήσουν” το χρήμα. Στην Ελλάδα τα ομόλογα υποχώρησαν οριακά και οι αποδόσεις κλείσαν λίγο υψηλότερα από το Νοέμβριο στο 1,44% στην 10ετία όσο και η Ιταλία.

Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε υπέρ του ευρώ κυρίως λόγω της καλής εικόνας μετά τις εκλογές στη Βρετανία καθώς το Brexit θα συνεχιστεί. Κάποιοι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ενίσχυσαν προσωρινά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η προτίμησή μας παραμένει στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών όπου δεν έχουμε καμία θέση. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 80%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 60%. Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να έχει μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη και ότι τα ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν κινηθεί υπερβολικά ανοδικά.

US Consumer Spending (Πηγή: Bloomberg)
Euro-Area Inflation (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Πηγή: Bloomberg)

Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.