Ενημέρωση Διεθνών Επενδυτικών Αγορών – Σεπτέμβριος 2019

Στις ΗΠΑ ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας διακυμάνσεων με ιδιαίτερη ανησυχία προς το τέλος λόγω της διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Εξετάστηκε να διαγραφούν κινεζικές εταιρίες από την αμερικανική αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι δείκτες ενώ ο πρόεδρος Trump παρεπέμφθη για προδοσία στην αρμόδια επιτροπή. Η οικονομία παραμένει σε καλή τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο να παραμένει στο 2% (σχεδόν αμετάβλητο), τον πληθωρισμό (1,4%), την ανεργία (3,7%), και το διαθέσιμο εισόδημα επίσης στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση τα ακίνητα τα οποία παρουσίασαν μειωμένες νέες άδειες και πωλήσεις τον Αύγουστο.

Στην Ευρώπη οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά ανακάμπτοντας από την πτώση του Αυγούστου. Στο προσκήνιο παραμένει το BREXIT και οι κινήσεις του Boris Johnson. Εφιάλτης αποδείχτηκε το κλείσιμο του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook με ντόμινο εξελίξεων και ανησυχιών για τον κλάδο του τουρισμού. Αναφορικά με την ΕΚΤ η παροχή ρευστότητας για τόνωση της πίστωσης είναι δεδομένη και εναπόκειται στις εμπορικές τράπεζες να δανείσουν την οικονομία για τόνωση και αύξηση του επιπέδου τιμών (πληθωρισμός). Η ευρωζώνη έχει πληθωρισμό 0,2%, καταναλωτική εμπιστοσύνη χαμηλή στο -7 (από -6,5), χαμηλό δείκτη επιχειρηματικότητας (47,3 από 45,6) και επιχειρηματικό κλίμα ελαφρώς βελτιωμένο (από -0,22 στο 0,11).

Η ισοτιμία EUR/USD ενισχύθηκε περεταίρω υπέρ του δολλαρίου πλησιάζοντας τον στόχο του 1,08.

Η προτίμησή μας παραμένει στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών όπου δεν έχουμε καμία θέση. Στις Η.Π.Α. οι μετοχές καταλαμβάνουν το 70%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι περίπου 60%. Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να έχει μία υγιή και διαρκή ανάπτυξη και ότι τα ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν κινηθεί υπερβολικά ανοδικά.

Global PMI (Πηγή: Bloomberg)
Euro-Area Inflation (Πηγή: Bloomberg)
EUR/USD (Πηγή: Bloomberg)

Γνωστοποίηση: Το παρόν έντυπο εκδίδεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των αναφερόμενων προϊόντων και αγορών και δεν συνιστά πρόταση ή πρόσκληση για κατάρτιση σύμβασης, ούτε σύσταση, συμβουλή ή παραίνεση σχετικά με την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε κινητής αξίας ή χρηματοπιστωτικού μέσου, ούτε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επενδυτικής επιλογής ή βάση επενδυτικής απόφασης. Εκτιμάται ότι τα περιεχόμενα στο παρόν στοιχεία είναι αξιόπιστα, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί το περιεχόμενό του, και χωρίς οποιαδήποτα εγγύηση ως προς την ακρίβεια και πληρότητά τους, δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται δεν επικαιροποιούνται απαραίτητα σε συνεχή βάση. Εφιστάται η προσοχή του αποδέκτη στην ημερομηνία έκδοσης που φέρει το παρόν. Οι θέσεις και απόψεις που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ